Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 28. 11. 2018.

| Kultura

“Do pakla i nazad” - strip album o Prvom svetskom ratu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
strip do pakla i nazad
Završili i objavili Mitrovićeve priče u stripu, foto: M. S.

Niz kratkih priča koje prate junake Velikog rata, koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, završile su njegove kolege i objavile album u njegovu čast, a uoči stogodišnjice od potpisivanja primirja.

Album Do pakla i nazad, priča strip scenarista Marko Stojanović, omaž je započetom i nikada završenom projektu strip crtača Nikole Mitrovića, po kome škola stripa u Leskovcu nosi ime.

Pričama su, kaže, pokriveni Sarajevski atentat, ulazak Austrougarske vojske u Srbiju, bitke na Ceru, Mačkovom kamenu i Kolubari, odbrana Beograda, povlačenje preko Prokletija, proboj Solunskog fronta i povratak u Srbiju.

U albumu imamo sve junake Prvog svetskog rata, a u završetak ovog projekta našeg poznatog strip crtača učestvovale su kolege iz čitave zemlje poput Slobodana Ivkova, Dražena Kovačevića, Jovana Stojanovića, Branislava Keraca i drugih – kaže Stojanović.

Ideja je bila, priča Stojanović, da se sačuvaju Mitrovićeva dela, a album sadrži crteže na temu Prvog svetskog rata koji do sada nisu objavljivani.

Ovo je inače i jedino strip izdanje posvećeno obeležavanju Prvog svetskog rata koje je objavljeno van Beograda - kaže Stojanović.

Inače, album prati i izložba stripa, kaže Stojanović, koju čini deo objavljenih crteža iz albuma, koji su do sada prikazani u Kotlujevcu, a tokom decembra moći će da ih vidi i publika u Leskovcu.

Izložbu stripa moći će da vide i Leskovčani, sredinom decembra, a detaljnije informacije o mestu i vremenu održavanja izložbe i promocije albuma znaćemo početkom sledećeg meseca - kaže Stojanović.

Strip album izdalo je Narodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem ljubitelja stripa i pisane reči "Nikola Mitrović Kokan".

Strip crtač Nikola Mitrović Kokan živeo je i radio u Leskovcu. Bio je koautor jednog od najpoznatijeg stripa na ovim prostorima Mirko i Slavko. 1995. godine pokrenuo je Leskovačku školu stripa koja danas nosi njegovo ime.

I nagrada za najboljeg strip crtača, ilustratora, scenaristu i teoretičara, koja se dodeljuje od 1998. godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora koja se održava u Leskovcu, nosi Kokanovo ime.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: