Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 9. 2. 2017.

| Kultura

Dobitnica NIN-ove nagrade u Nišu predstavlja nagrađenu knjigu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nagrađena književnica predstaviće Nišlijama svoju knjigu; foto: Narodna biblioteka
Nagrađena književnica predstaviće Nišlijama svoju knjigu; foto: Narodna biblioteka

Književnica Ivana Dimić, dobitnica prestižne NIN-ove nagrade za 2016. godinu, predstaviće Nišlijama nagrađenu knjigu “Arzamas”, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, u petak 10. februara od 17 sati. Pored predstavljanja knjige, biće napravljen i osvrt na njen dosadašnji rad.

Knjiga govori o odnosu majke i ćerke, koji oblikuje naš identitet, definiše odnos sa drugima i u velikoj meri određuje naše izbore tokom života.

Ovo je priča o arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju, i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt - navodi se u sinopsisu.

Kritičari kažu da je nagrađena knjiga potresna ispovest, sačinjena od razgovora koji se čine komičnim, a nisu i razmišljanja koja se čine tužna, a nisu.

Kada sam pročitao ovu knjigu prva reakcija mi je bila da od Ivane Dimić zatražim filmska prava. To je, u stvari, bila sasvim nesmotrena reakcija jer je moje oduševljenje bilo uzrokovano savršenom literaturom koju sam držao u ruci a koja, ako je već savršena, nema šta da traži u drugim umetnostima - kazao je Goran Marković.

Ivana Dimić je diplomirani dramaturg, autor brojnih kratkih priča, drama i TV scenarija. Prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. godine ima status istaknutog umetnika.

Do sada je objavila knjige priča Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009).

Dobitnik je nagrade Tiba festivala za najbolji dramski tekst za Zmajovine pangaloze (2010), Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi (2011) i godišnje nagrade za predstave Henri Šesti i Ženski orkestar (2012).

Za roman Arzamas Ivana je 63. dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: