Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 1. 2. 2018.

| Kultura

Dobitnik NIN-ove nagrade otvorio Svetosavski sajam knjiga

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Svetosavski sajam knjiga
Sajam će trajati do 8. februara; foto: Vanja Keser

Prvo književno veče, ujedno i početak 14. Svetosavskog sajma knjiga obeležio je dobitnik velikog broja stranih i domaćih priznanja, između ostalog i NIN-ove nagrade Goran Gocić. On je okupljenima u niškom Oficirskom domu preporučio da daju šansu domaćim piscima, a za prostor u kome se sajam održava imao je samo reči hvale.

Kako je njegova porodica iz Niša, on je ispričao da se ovde oseća kao kod kuće, ali je novina za njega Oficirski dom u kome je, kako kaže, prvi put.

U Pirotu je sajam održan u nekoj hali i ja sam nešto slično očekivao i ovde. Međutim, zatekao me je jedan skoro izložbeni prostor i jako sam impresioniran kako ovo izgleda. Ja zapravo ne znam nijedan sajam knjiga, koji je na ovako glamuroznom mestu kao vaš. Probajte da uživate u tome, probajte da uživate u knjigama – ispričao je Gocić.

VAK-2541 Ovakve događaje, niški novinar i pisac Velibor Petković, koji će voditi sve književne večeri na ovom sajmu, vidi pre svega kao prilike da se čitaoci upoznaju sa autorima, da požele da pročitaju neko novo štivo ili i sami postanu pisci. Niš ima mnogo talenata, smatra on, te je samo pitanje dana kada će neko iz ovog grada osvojiti NIN-ovu nagradu.

Sajmovi su jako značajni, jer je to prilika da se družite sa piscima koje ste voleli ili koje ćete zavoleti kada pročitate njihove knjige. Sama činjenica da je večeras tu Goran Gocić, da će doći Marko Vidojković i Marčelo, omogućavaju ljudima da popričaju sa njima i da vide da su ti ljudi stvarno veliki, a ne samo u onome što pišu – priča Petković.


"Fusnote u mojim knjigama su zgodna intertekstualna igra"

VAK-2565 Roman "Tai" doneo mu je NIN-ovu nagradu 2014. godine, a na Svetosavskom sajmu, Goran Gocić promovisaće svoju knjigu Poslednja stanica Britanija, koju su na neki način obeležile fusnote. Gocić od njih pravi čitavu malu enciklopediju, za koju sam kaže da je “zgodna intertekstualna igra”.

Moje knjige su prilično zahtevne. Zahtevaju da čovek bude budan, da čita između redova. To je zahtevno štivo, to nije neka laka popodnevna uvertira, nego treba da se koncentriše. Ja volim takve pisce, ne volim laganu literaturu, ne volim to što odmara posle ručka i pokušavam da budem jedan od njih – rekao je Gocić.

Podsetimo, Svetosavski sajam se održava od 1. do 8. februara. Vrata Oficirskog doma biće otvorena svakog dana od 10 do 20 sati, a ulaznica košta 50 dinara. Između ostalog, svoje nove romane promovisaće Marko Šelić Marčelo i Marko Vidojković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: