Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 23. 10. 2023.

| Kultura

Dobitnik "Srebrnog lava" u Veneciji na otvaranju "Slobodne zone" u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
bioskop
Festival "Slobodna zona" u Nišu biće održan od 31. oktobra do 5. novembra.; foto: V. Keser

Festival angažovanog filma Slobodna zona, za koji organizatori tvrde da ukazuje na rane današnjeg društva, ali i uliva nadu, biće prikazan u niškom bioskopu Cinaplexx od utorka, 31. oktobra do nedelje, 5. novembra. Svečano otvaranje biće od 19 sati kada će biti prikazan film Zlo ne postoji, koji je na festivalu u Veneciji osvojio nagradu "Srebrni lav". Projekcije filmova ostalih dana zakazane su od 18 i 20 sati.

Nakon svečanog otvaranja, kada će Nišlije moći da pogledaju film o ocu i ćerki koji žive u netaknutoj prirodi nadomak Tokija i njihovim životima koji će se promeniti kada se u njihovom selu pojave investitori iz grada, željni profita, publiku će narednih dana očekivati još 10 filmova.

U sredu, 1. novembra na programu će od 18 sati biti bugarsko-nemački film Blagine lekcije o učiteljici u penziji, koja postaja žrtva telefonske prevare i ostaje bez životne ušteđevine, kažu organizatori i dodaju da će pokušavajući da povrati novac i sama se pretvoriti u prevarantkinju.

Od 20 sati uslediće projekcija filma Severnjačka uteha o nekolicini ljudi koji pate od straha od letenja, te pohađaju grupnu terapiju koja bi trebalo da im pomognu da se oslobode tog straha.

Poslednji korak na kursu je probni let, koji se neslavno završava na Islandu. Dok čekaju povratak, odložen zbog oluje, pokušavaju da se izbore sa svojim demonima i rastućom anksioznošću. Kako će u tome uspeti, pogledajte u komediji Hafstajna Gunara Sigurdsona, njegovom prvom filmu na engleskom jeziku. Internacionalnu glumačku postavu predvodi britanski veteran Timoti Spol - ističu organizatori.

Sledećeg dana na programu će biti film Zauvek, zauvek, koji je smešten u posocijalističkim predgrađima Kijeva. Organizatori ističu da se radi o srednjoškolki Tonji, koja u novoj školi, postaje deo ljubavnog trougla, ali je bolna prošlost i dalje progranja.

Od 20 sati biće film Džoan Baez - Ja sam buka. Legendarna pevačica i aktivistkinja iskreno i beskompromisno se kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na 60 godina karijere, istorijske ličnosti i burne događaje ali i lične borbe, traume i dugo skrivane porodične tajne - kažu organizatori.

U petak, 3. novembra na repertoaru u Cinaplexx-u biće takođe dva filma Radikalno i Crveno nebo. U prvom filmu, ističu organizatori festivala, nastavnik svojim radikalnim metodama pokušava da otključa pažnju učenika i podstakne njihovu genijalnost. Drugi fim je o međuljudskim odnosima i susretanje sa požarom koji rasplamsava emocije među glavnim likovima.

Pretposlednjeg dana Nišlije će moći da pogledaju film Nula kalorija o nastavnici elitne škole koja pokušava da ubedi učenike kako je odbijanje hrane revolucionaran i važan čin, kao i film Poslednja noć ljubavi.

U noći pre svog penzionisanja, policijski poručnik Franko Amore pozvan je da istraži mesto zločina, na kojem je njegov najbolji prijatelj i dugogodišnji partner Dino ubijen tokom pljačke dijamanata - ističu organizatori.

Poslednjeg dana festivala biće emitovana takođe dva filma, Četvoro odraslih klinaca o sredovečnom paru, koji usled krize neverstva, odlučuje da otvori svoj brak i upusti se u poliamoriju, ističu organizatori.

Festival će zatvoriti film Čudna strana života, polusatni vestern sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

Slobodna zona biće održana i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a ulaznica za niški festival koštaće 300 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: