Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:18, 30. 1. 2016.

| Kultura

Dobitnik nagrade “Branko Miljković” Slobodan Zubanović

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
slobodan zubanovic
foto: www.cacak-dis.rs

Priznanje najbolja knjiga pesama u 2015. godini, koje dodeljuje Grad Niš, biće za zbirku poezije “Starac i pesme” uručeno beogradskom pesniku Slobodanu Zubanoviću, saopštio je žiri nagrade “Branko Miljković”.

U obrazloženju žirija navodi se da su imali “složen zadatak da se opredele za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine”.

Predsednica žirija Dragana V. Todoreskov napomenula je da je žiri izdvojio 2 knjige - “Zlatno doba” niškog pesnika Zvonka Karanovića i zbirku Zubanovića.

Posle duže diskusije odlučeno je da 45. po redu nagradu “Branko Miljković ponese Slobodan Zubanović.

Kako navode članovi žirija, Slobodan Zubanović celom dužinom knjige “Starac i pesme”, koja “povezuje veoma kompleksan podtekst, samosvesno peva i o statusu vrednosti i sudbini poezije kao najvišoj umetnosti jezika”.

Na konkurs za nagradu pristiglo je oko 100 zbirki pesama. 

Žiri koji je odlučivao o dobitniku nagrade koja nosi ime princa poezije, pored čine Dragana V. Todoreskov, čine Jelena Mladenović i Tomislav Marinković.

Podsetimo, u užem izboru za ovo priznanje bile su zbirke “Zlatno doba” Zvonka Karanoviča,  “Teglice za bubice” Stane Dine Skočajićeve, “Dok je sunca i meseca” Danice Vukićević, “Kondor” Marijane Jovelić , “Reverb” Vladimira Stojnića, “Posteljica” Olivere Nedeljković i “Format zveri” Vladimira Kopicla.


Slobodan Zubanović

Pesnik i esejista Slobodan Zubanović rođen je 1947. godine u Beogradu. Zastupljen je u mnogim antologijama poezije.

Dobitnik je „Zmajeve nagrade“ (2009), nagrade „Desanka Maksimović“ za pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji (2007), „Disove nagrade“ za sveukupno pesničko delo (2005), nagrada za poeziju „Vasko Popa“ (1998), „Milan Rakić“ (1986), „Isidora Sekulić“ (1983), „Nolitove nagrade“ (1995), kao i posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije (2010).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: