Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 25. 11. 2017.

| Kultura

Dodeljene nagrade niškog Sajma knjiga

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Sajam knjiga
Izdavač "Pčelica" iz Čačka dobio "Presad mudrosti" za kompletnu produkciju; foto: Vanja Keser

Za izuzetan doprinos i promociju književnosti za decu, kako piše u obrazloženju žirija, nagradu “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju, ove godine je niški Sajam knjiga dodelio izdavačkoj kući “Pčelica” iz Čačka. Dodeljene su i nagrade “Otisak” i “Inicijal”, a Sajam traje do 29. novembra.

“Presad mudrosti” za najvredniju ediciju dodelili su, kažu, izdavačkoj kući “Prometej” iz Novog Sada, za ediciju “Srbija 1914-1918”. U obrazloženju navode da je ovo delo nagrađeno za kompletan doprinos savremenoj srpskoj istoriografiji.

Istu nagradu, ali za najbolje pojedinačno izdanje, dali su “Vulkanu” iz Beograda, dodaju, za knjigu “Kulturno blago Srbije u 1.000 slika”.

Knjiga predstavlja dragocen doprinos proučavnju materijalne kulture na tlu Srbije, počevši od najranijih vremena pa sve do danas - navode u obrazloženju.


Dodeljeni i “Inicijali”

Knjiga “Tajni interes” koju je napisao Bojan Jovanović, u izdanju Zavoda za udžbenike, kažu, dobila je nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci. To je najnovije delo našeg poznatog antropologa, dodaju, a ono “osvetljava odnos antropologije i povezuje u delima naših pesnika”.

Istoimenu nagradu za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, navode u NKC-u, dobila je Aleksandra Novakov za delo “Stubovi srpske prosvete”.

Knjiga razmatra težak položaj srpskih škola i knjige u vreme ropstva pod turcima - dodaju u obrazloženju.

“Inicijal” za delo koje spaja sadašnjost i budućnost dodelili su knjizi „Lečenje duhovnih bolesti“, autora Žan Kloda Laršea, u izdanju Centra za crkvene studije Niš. U obrazloženju pojašnjavaju da je poznati francuski filozof i pravoslavni teolog u ovom delu spojio “svetootačko učenje sa savremenom medicinom”.

Inače, žiri koji je odlučivao o nagradama “Presad mudrosti” i “Inicijali” na ovogodišnjem Sajmu knjiga činili su književnik iz Trstenika Veroljub Vukašinović, novinar Miljana Nikolić i književni kritičar i profesor književnosti iz Niša Marija Nikolić.


3 knjige dobile nagradu “Otisak”

Priznanje “Otisak” za estetski tretman knjige dobio je ponovo Centar za crkvene studije iz Niša, kažu, i to za najnoviji komplet knjiga. Istakli su se, dodaju, kao izdavač koji neguje “sveden i estetski pročišćen izraz”.

Izdavačka kuća “Prometej” iz Beograda dobila je “Otisak” za tehnološki tretman knjige, kažu u NKC-u, za delo “Srbija u 19. veku očima stranaca”, koju je napisao Svejn Meneslanda.

Spoj maštovitih i inovativnih rešenja doprinosi opštem vizuelnom utisku - dodaju.

Ista nagrada, ali za intermedijalni tretman knjige, pripala je delu “Okeanologija”, navode, u izdanju “English book” iz Beograda. U obrazloženju kažu da originalni pristup i visok nivo kreativnosti, čini ovu knjigu reprezentativnom.

Žiri za nagrade “Otisak” 54. Niškog sajma knjiga, radio je u sastavu: istoričar umetnosti iz Niša Radmila Kostić, slikar Vladimir Crnomarković i redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu Miroslav Živković - kažu organizatori.

Podsetimo, Sajam knjiga se održava u hali "Čair" u Nišu i traje do 29. novembra, a svakog dana posetioci mogu da kupuju knjige sa popustom i druže se sa književnicima. Osim toga, deo Sajma na koji besplatno može da se uđe, posvećen je stripovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: