Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 8. 12. 2023.

| Kultura

Dodelom nagrada završen "Lektirići ex Yu fest" u Prokuplju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
lektirići fest
Lektirići ex Yu fest traje dok se ne završi, dodeljene nagrade najboljima; Foto: N. A.

Ukupno 18 predstava - 10 u dečijoj i 8 u kategoriji za mlade je prikazano tokom održavanja ovogodišnjeg "Lektirići ex YU festa“, a žiri je izabrao po tri najbolje u obe kategorije, od kojih je najbolja u kategoriji za decu Pepeljuga koju je izvela Dramska sekcija “Dragoljuba Milosavljevića Gula” iz Petrovca na Mlavi, dok je najbolja predstava za mlade Društvo mrtvih pesnika u izvođenju Studija “BIS” iz Beograda.

Pored prvih nagrada, u kategoriji prestava za decu drugo mesto je pripalo predstavi Alisa u zemlji čuda u izvođenju Teatra “Sveti Stefan, despot srpski” iz Despotovca, a treće predstava iz Tuzle Ako je vjerovati mojoj baki koju je pripremila Dramska sekcija OŠ “Sveti Franji iz tog grada. lektirići fest Dodeljene nagrade u dečijoj i kategoriji za malde; Foto: N. A.

I u kategoriji za mlade glumci iz Tuzle poneli su nagradu, a ovoga puta drugo mesto je osvojila predstava Jednočinka u izvođenju Dramske sekcije Gimnazije “Sveti Franjo”.

Treća nagrada u ovoj kategoriji pripala je glumcima Akademskog pozorišta “SKC” iz Niša za predstavu Igre u pesku.

Jedan od organizatora Festivala Zoran Cvetković ističe da je zadovoljan kvalitetom prikazanih predstava i da žiri nije imao lak zadatak da odabere najbolje. lektirići fest Prikazano ukupno 18 predstava tokom trajanja festivala; Foto: N. A.

Sve predstave odlikuje težnja za traganjem i pomeranjem granica dramskog izraza, nesebično i vatreno predavanje pedagoškom radu, izražen kolektivni i individualni scenski nastupa, dostojan odnos prema dramskoj baštini, kao i smeli izleti u stvaranje originalnih tekstova - rekao je Cvetković.

Cvetković napominje da je žiri sve odluke doneo jednoglasno, a da su pored prve tri nagrade u obe kategorije, dodeljene i pojedinačne nagrade za vizuelni identitet, najbolji scenski pokret, najbolju scenografiju, muziku, mušku i žensku ulogu koja je pripala glumici niškog Akademskog pozorišta Anđeliji Mirović.

Nakon dodele nagrada, prokupačka publika mogla je da pogleda i poklon predstavu Bure baruta koja nije imala takmičarski karakter, a izvelo je Račansko pozorište u režiji Dejana Cicmilovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: