Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 5. 1. 2017.

| Kultura

Dokumentarac niškog reditelja nagrađen i u Italiji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dokumentarac najbolji i u Italiji; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak
Dokumentarac najbolji i u Italiji; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak

Priča o neobičnom poduhvatu francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino, čiju režiju potpisuje Nišlija Željko Mirković, najbolji je dokumentarni film na "Méditerranéan Film" festivalu u Italiji.

Nakon nedavne glavne nagrade za dokumentarni film u Americi, dokumentarac “Obećanje” osvojio je i žiri u Italiji.

Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstavlja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata – kazao je Mirković.

Autor i producent filma je, pored Nišlije i Dušan Gajić koji je kazao da je "dolazak Francuza u Negotin skrenuo pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatsvu". Meštani i ekipa filma; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak Meštani i ekipa filma; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak

Ovaj film je priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi – rekao je Gajić.

Producenti najavljuju da će film premijerno biti prikazan na RTS-u, a da su za njega zainteresovane i TV stanice u Kanadi, Švajcarskoj, Norveškoj, Danskoj, kao i Al Džazira Balkan. Reditelj Željko Mirković; foto: promo Ž. M. Reditelj Željko Mirković; foto: promo Ž. M.

Nišlija Željko Mirković je reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u Americi. Za svoje filmove je do sada osvojio 44 internacionalne nagrade. Poslednji dokumentarni film „Drugi susret“ bio je zvanični kandidat za Oskara, u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Autor je dokumentaraca “Obećanje”, ”Svetislav Pešić, Više od trenera”, ”Drugi Susret”, ”Lajko Feliks - U potrazi za sobom” , ”Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, ”Oženiću celo selo”, ”21. Sekund”, ”Muharem, Muzika oči života”…

Nagrađeni dokumentarni film „Obećanje“ podržali su Filmski centar Srbije i fond EU „Kreativna Evropa, Media“. Film ima verzije od 52 i 74 minuta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: