Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 11. 11. 2023.

| Kultura

Dokumentarni film o slikarki Nadeždi Petrović u niškom NKC-u

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
nadezda
Deo filma biće posvećen i čitanju originalnih pisama koje je Nadežda Petrović pisala; Foto: www.pavle-beljanski.museum

Dokumentarni film Nadežda o periodu u kojem je poznata slikarka živela i stvarala, ali i o njenoj ulozi intelektualca i umetnika u Srbiji u 19. i 20. veku, biće prikazan u maloj sali Niškog kulturnog centra u sredu, 15. novembra od 20 sati. Gledajući film publika će, ističu organizatori, imati priliku da vide i sadržaj originalnih pisama koje je pisala Nadežda Petrović.

Dokumentarni film, čiji scenario potpisuje Miodrag Miljković, kako je najavljeno trajeće skoro 49 minuta, a priču o srpskoj slikarki prezentovaće glumica Biljana Nikolić, dok su za naraciju zaslužni glumci Andreja Tomić i Aleksandar Mihailović, koji je i pomagao u pisanju scenarija.

Deo dokumentarnog filma biće posvećen i odlomcima iz pisama Nadežde Petrović koje je čitala glumica Sofija Ristić, a iz niškog NKC-a napominju da će projekcija filma biti besplatna.

Umetnički put Nadežde Petrović započeo je u Beogradu gde je završila Višu žensku školu, a odmah nakon toga položila ispit za nastavnicu crtanja u srednjim škola

Njena strast prema umetnosti ubrzo ju je odvela u Minhen, gde je studirala kod čuvenog slikara Antona Ažbea, a potom se otisnula i u Pariz, epicentar evropske umetničke scene.

Nadežda Petrović Osnivač je i Likovne kolonije "Sićevo" 1905. godine; Foto: Wikipedia U Parizu je Nadežda stvarala pod snažnim uticajem impresionizma, istražujući kolorit i svetlo na način koji je bio revolucionaran za srpsku umetnost tog doba, prožet dubokim osećajem rodoljublja.

Ono po čemu je Nadežda Petrović posebno prepoznatljiva jeste njen angažman u širenju umetnosti među ženama. Bila je prva žena koja je izlagala u Umetničkom paviljonu u Beogradu, čime je otvorila vrata mnogima koji će tek kročiti stazama umetnosti.

Ona je 1905. godine osnovala i Likovna kolonija “Sićevo”, koja je i prva jugoslovenska umetnička kolonija, ali i najstarija na Balkanu. Zbog svog značaja za Sićevo, u tom mestu i osnovna škola dobila naziv po Nadeždi Petrović.

Nadeždin život prerano je okončan u proleće 1915. godine, tokom Prvog svetskog rata, u doba kada je nesebično služila kao bolničarka na Solunskom frontu.

U Nišu će, pored dokumentarnog filma o ovoj slikarki, od petka, 10. novembra u Oficirskom domu biti prikazana i izložba.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Уби Слана

    17:37 // 12. 11. 2023.

    "Због свог значаја за Сићево, у том месту и основна школа добила назив по Надежди Петровић" - хвала Богу.
    Плашим се,да екстрадни уметник који скоро постаде почасни грађанин Сићева,у равни са Н.Теслом,због својих заслуга ( хиљада јевра ) не добије споменик у овом,заиста заслугом само природе,прекрасном месту.

  • Suzana

    20:03 // 11. 11. 2023.

    Napisao Kon nesto pametno i kulturno u ovom gradu Setiti se velikih ljudi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: