Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 6. 1. 2017.

| Kultura

Domaći pisci i krimi-romani najčitaniji u prethodnoj godini

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Najčitanija dela norveškog pisca i domaćih autora; foto: JV
Najčitanija dela norveškog pisca i domaćih autora; foto: JV

Na policama niške Narodne biblioteke u prethodnoj godini retko su se mogla naći dela domaćih autora i norveškog pisca kriminalističkih trilera, jer su najčešće bila u rukama Nišlija. Drame, trileri, ljubavni i krimi-romani su u 2016. godini najviše privlačili knjigoljupce.

Jedan od najčitanijih pisaca je bio Norvežanin Ju Nesbe i gotovo sva njegova dela su, kako kažu sa odeljenja za beletristiku u biblioteci “Stevan Sremac”, obeležilia godinu za nama.

Domaći autor čija se knjiga retko mogla naći na policama biblioteke je Dragan Velikić i njegova drama “Islednik”. On je dobitnik NIN-ove nagrade za 2015. godinu.

Mnogo ljudi piše, ali je malo pravih pisaca kakav je Velikić. To je uživanje u čistoj literaturi. Njegova rečenica vas uvek vodi dalje, kao što je u muzici činio Hendriks - rekao je o knjizi reditelj Gorčin Stojanović. Knjige domaćih autora obeležile prethodnu godinu; foto: JV Knjige domaćih autora obeležile prethodnu godinu; foto: JV

Ljubavna drama “Kazna za greh” autorke Jelene Bačić-Alimpić je jedna od najčitanijih u Biblioteci. Priča prati čestitu, lepu i obrazovanu devojku koja posle mnogo godina borbe, učenja i odricanja ostvaruje svoj san i postaje profesor na Univerzitetu u Beču.

Njen mentor i suprug doktor Franc Nojbauer svim srcem je podržava, ali s vremenom gubi zdravlje, pa najpre njegovo slepilo, a zatim i psihički problemi zadaju velike muke svima oko njega - navodi se u sinopsisu.

Roman Vanje Bulića “Teslina pošiljka”, Nišlije su u prethodnoj godini rado čitale. Pored ovog romana, on je napisao i bestselere “Simeonov pečat”, “Jovanovo zaveštanje” i “Dosije Bogorodica”.

Na ruševinama Narodne biblioteke, uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, jednog sunčanog beogradskog jutra pronađeno je telo nemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obaveštajnih intriga, istorijskih nepravdi, međunarodnih zavera... A na samom kraju tog lavirinta čeka šokantna istina - piše u sinopsisu.

“Kišni psi”, istorijski roman sa elementima fantastike, niškog pisca Dejana Stojiljkovića, često je tražen u Biblioteci. Nišlija je i autor nekih od najprodavanijih knjiga kao što su “Konstantinovo raskršće” i “Kainov ožiljak”. Ljubavne drame, trileri i krimi romani najčitaniji u 2016. godini; foto: JV Ljubavne drame, trileri i krimi romani najčitaniji u 2016. godini; foto: JV

Od Beograda koji opsedaju Austrougari, preko berlinskih bulevara i planina na kojima žive demoni, do apokaliptične vizije Srbije u bliskoj budućnosti, ova knjiga-mozaik odvešće vas na putovanje kroz fantazmagorične svetove u kojima se susreću istorija i mašta - navodi se u sinopsisu.

Da su Nišlije u 2016. godini često čitali ljubavne drame potvrđuje i to što je jedna od najčitanijih knjiga i delo Ljubice Arsić “Rajska vrata”.

U Firenci, gradu kao stvorenom da se pretura po prošlosi, Đurđa u tratoriji Bistro ispija još jednu čašu vina, ne sluteći da će je to naizgled obično veče dovesti do priče važne za njen život - piše u sinopsisu.

Kriminalistički trileri “Crvendać”, “Odmazda”, “Solomonovo slovo”, “Lovci na glave” i “Utvara”, norveškog pisca Ju Nesbea, su pored dela domaćih autora često upotpunjavali vreme ljubiteljima pisane reči.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Znatizeljan

    08:27 // 9. 1. 2017.

    Psiholozi koji se ne interesuju za Wilhelma Reicha, a ni za Timotija Lirija, sociolozi koji se ne interesuju za Noama Comskog, ni Hantingtona, pravnici koji se ne interesuju za prava i slobode i ne analiziraju zakone koji nam se namecu, lingvisti koji se ne interesuju za Korzibskog, novinari koji nisu ni culi za Marsalla McLuhana! To je nasa intelektualna elita - krimi price i ljubavni romani.

  • fidelio

    13:29 // 6. 1. 2017.

    Kisni psi nije istorijski roman nego zbirka prica.........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: