Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 2. 8. 2019.

| Kultura

Domaći slikari stvaraće u Sićevu sa belgijskim umetnicima

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
sicevo
Druženje umetnika iznad klisure; foto: M. J./JV

Po četvoro umetnika iz Belgije i Srbije boraviće početkom avgusta u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, u okviru projekta Umetnički dijalog Galerije savremene likovne umetnosti. Slikari će stvarati u Sićevu, a radove koji nastanu građani će imati prilike da vide na izložbi sledeće godine.

Učesnici su Milena Putnik, Jovanka Mladenović, Nemanja Lađić i Slobodan Radojković. U Sićevu će od 5. do 12. avgusta biti i Mišel Barzin, Sofi Legros, Patricia Sonvil i Roman Vanvisen.

Kako je tema ovogodišnjeg skupa "Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo", objašnjavaju, pozvani su umetnici koji svojim opusima sa različitih aspekata - ekološkog, kulturološkog, biopolitičkog, vizuelnog, tretiraju odnos priroda-čovek-umetnost.

Reč je o umetnicima različitih generacija i vokacija koji u prirodi pronalaze podsticajnu građu i kroz raznovrsne medije (grafika, skulptura, slika, video, ambijentalna instalacija) i vizuelne izraze, uglavnom na simboličan ili metaforičan način govore o imprikacijama odnosa savremenog čoveka prema prirodi - navode iz GSLU.

Tokom boravka u Sićevu umetnici će, dodaju, imati priliku da se detaljnije upoznaju sa prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.

Svako od umetnika, dodaju, kolekciji niške Galerije ostavlja po jedno delo.

Inače, Umetnički dijalog podrazumeva zajednički boravak i rad u Sićevu domaćih umetnika i autora iz neke od evropskih zemalja, kao i zajedničku izložbu naredne godine. Projekat je, dodaju, započet 2017. godine saradnjom sa umetnicima iz Italije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мало Бучило

    17:21 // 2. 8. 2019.

    Опомињем организатора да свим учесницима обезбеди гас маске како би цењени уметници заштитили себе од неподношљивих мириса отворене канализације која је , ваљда зачин у мућкалици коју зовете екологија.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: