Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 12. 10. 2020.

| Kultura

Drama pre drame o Branku Miljkoviću: Stojiljković odustao jer nije dobio ugovor od Narodnog pozorišta

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
stojilkković
Stojilković nije dobio ugovor, ali Milovanović kaže "da je to u najboljem redu"; foto: JV

Iako planirana kao noseća za sledeću sezonu niškog Narodnog pozorišta, predstava o Branku Miljkoviću, koju je trebalo da piše Dejan Stojiljković, neće biti na repertoaru. Stojiljković kao razlog navodi to što Pozorište nije ispoštovalo dogovor i nije dobio ugovor i predugovor. Direktor Spasoje Ž. Milovanović kaže “da je to u najboljem redu” i da će čekati Stojiljkovića da završi roman, pa da ponovo pregovaraju o drami.

Već se spekulisalo i ko bi mogao da glumi Miljkovića i tu je nezvanično predstavljen glumac Andrija Kuzmanović, ali na kraju, nažalost po nišku publiku i ljubitelje umetnosti, predstave neće biti.

Pisac Stojiljković, koji je već i javno govorio o svojoj ideji i viziiji, kaže da je obavestio Upravu pozorišta da odustaje od drame, jer nije ispoštovan usmeni dogovor.

Uprava Narodnog pozorišta Niš uporno je izbegavala da isprati naš usmeni dogovor adekvatnom dokumentacijom koja je propisana zakonom kao što su predugovor, ugovor i ostalo. Ja sam vremenom izgubio strpljenje i entuzijazam za projekat jer smatram da predstava o jednoj tako značajnoj ličnosti mora da se uradi temeljno i odgovorno i da ne može da se lomi preko kolena - piše Stojiljković.

U takvim uslovima, pojašnjava, nije video sebe i svoj tekst u Narodnom pozorištu Niš, pa je presekao i odlučio da napiše samo roman za koji je već potpisao ugovor sa Lagunom.

Pored proceduralnih stvari bilo je, kako kaže, i kreativnih razloga, pre svega, u shvatanju kako je Miljković okončao svoj život.

U smislu da sam se ja držao teze da je Branko ubijen, dok je Upravi, naslućivao sam, više odgovaralo da se držimo uvreženog "kanona" da je izvršio samoubistvo. Predložio sam ovih dana upravniku da me zameni nekim drugim piscem ili da uzme neke već postojeće dramske tekstove kao što je onaj Vidosava Petrovića. Ili da tekst napiše upravnik Milovanović pošto je i sam pesnik i dramski pisac - zaključuje popularni Deksa Pantelejski.

Upravnik Milovanović kaže da nema dileme i da će, kada Stojilković završi roman, ponovo pregovarati o drami.

Reči pisca da je odustao jer nije dobio ugovor, direktor niti potvrđuje, niti demantuje.

Ne, ne. To smo raspravili. To nema nikakve veze. Sve je u najboljem redu - kaže Milovanović.

branko miljković Branko Miljković zaslužuje dramu u Nišu; Foto: NKC, arhivska fotografija, legat Petra PajićaZa jednog je sve u najboljem redu, za drugog ne. Stojilković nije dobio ugovor, pa će zato 2021. godinu, kada se obeležava 60 godina od Brankove smrti, Niš dočekati bez drame o njemu. O svom najpoznatijem sugrađaninu moderne literature.

To će, priznaje Milovanović, poremetiti i planove niškog pozorišta za narednu godinu.

Mi ćemo svakako da imamo jedno značajno obeležavanje dana smrti Branka Miljkovića, ali nažalost nećemo da imamo predstavu. Moram da razumem i Dejana da ne želi da se pojavi tek tako. Mnogo je velika tema i značajan datum. Nemamo nikakav razlog da žurimo da nešto postavimo ako nisu svi zadovoljni, a posebno autor - kaže Milovanović.

Naglašava da niko drugi neće pisati tu dramu za niško Narodno pozorište osim Stojiljkovića i da će ga u Pozorištu čekati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub J.

    15:17 // 14. 10. 2020.

    Ako predstava o Branku treba da liči na većinu igrokaza sa aktuelnog repertoara NP - bolje ne, nije veliki pesnik to zaslužio. Ako predstava o Branku treba da liči na onaj komad o Konstantinu - opet bolje ne, njegova poezija nije strip-improvizacija. Niko da kaže kako postoji i institucija javnog KONKURSA, kojom bi se izbegli i "burazerski" aranžmani, ali i eventualno "umetničarenje".

    • Prele

      15:50 // 14. 10. 2020.

      Svaka čast na predlogu. Originalno. Videli smo kako ti javni konkursi funkcionišu kada je RTS radio seriju o Nemanjićima.

  • Ispicijent

    21:39 // 13. 10. 2020.

    "Ko s Djavolom tikve sadi..."

  • Ivan Ilic

    08:39 // 13. 10. 2020.

    Jel to stvarno ima negde da dobijaš ugovor i pare na lepe oči ko što traži Deksa? Nije da sam baš neki fan ovog Spasoja al je čovek potuno u pravu: daj tekst i evo ti ugovor

    • Simke

      09:03 // 13. 10. 2020.

      Kada stupate u radni odnos da li prvo potpisujete ugovor pa krenete da radite ili obrnuto? Čovek prosto odbija da radi "na crno" i sad je on kriv a ne oni koji bi da izvrdaju propise?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: