Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 9. 7. 2012.

| Kultura

Drugo festivalsko veče prepuno utisaka

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
"Collegium musicum" iz Beograda

Svojim sinoćnim nastupom na Horskim svečanostima u Nišu hor "Collegium musicum" oduševio je stručni žiri, ali članovi žirija kažu da od ovog vrsnog hora ništa manje nisu očekivali.

Nastup hora poznate Darinke Matić Marović, kroz sat i po predstavio je, na neki način, retrospektivu horskih nastupa iz proteklih 40 godina koliko hor postoji.

Možda najupečatljiviji deo nastupa hora bio je smenjivanje Darinke sa svojom učenicom i asistentkinjom Draganom Jovanović. Tokom jedne kompozicije Jovanovićeva se izdvojila iz hora i preuzela dirigovanje, a Darinka Matić Marović se privremeno povukla da bi se posle ponovo vratila i preuzela hor.

horske Stručni žiri

Pored simbolike, ova smena dočarala je i jedinstvenost i kompaktnost hora, povezanost njegovih članica, ali i kvalitet stečen dugogodišnjim radom.

- Majstorski je bilo uvođenje njene asistentice u delove izvođenja, i to asistentice koja je i sama već profesionalni dirigent. Dara je napravila svojevrsnu školu, za 40 godina mnogo je krvi, znoja i suza proliveno da bi ostao na tako visokom nivou - zajednički je stav žirija.

Žiri je pozitivno ocenio nastup Collegiuma, a reakcije publike pokazale su skoro jednako oduševljenje. Međutim, zbog dužine i sadržajnosti nastup je trebalo da bude organizovan kao zaseban koncet kako bi publika u potpunosti uživala.

- Ovako se desilo da su horovi koji su usledili posle bili uskraćeni i oštećeni jer je i publici bili potrebna pauza i vreme da se utisci slegnu - objasnio je Vladimir Kranjević, član žirija.

Mešoviti crkveni hor "Sveti Jovan Bogoslov" iz Šapca, prema mišljenju žirija, izveo je dosta različitih dela koja su više namenjena pevanju u crkvi nego na otvorenom.

- Tehnika pevanja hora je više namenjena zatvorenim prostorima, lepo je što smo imali priliku da vidimo nastup hora i veliko im hvala, ali oni kao zreo i dobar hor moraju ubuduće više da uvežbavaju pevanje na otvorenom. Diregent će morati da nauči horiste da puste glas - zaključio je žiri.

Mešovit hor "Stanko Dragojević" iz Podgorice, najvise je obradova žiri svojim dolaskom. Ovaj hor nastupao je na svakim Horskim svečanostima u Nišu od njihovog osnivanja, u jednom periodu hor je prestao sa radom.

- Lepo je da je dirigent ponovo okupio i digao hor, posle pauze njima je potrebno da se uhodaju, pa im je stoga trebao manje ambiciozan poduhvat od onoga koji su izveli - rekao je Kranjević.

Oratorijski zbor crkve svetog Marka "Cantores Sancti Marci" iz Zagreba bio je prijatno iznenađenje za sve. Vođen mladim dirigentom, hor je prema mišljenju žirija pokazao promišjenost i pažljiv odabir teme koju su postavili kroz dela 5 različitih autora.

- To je jako dobar hor, vidi se da su pevači školovani. Postigli su jako dobar homogeni zvuk, a iako su mali hor ne zvuče dosadno. Ostali su u jedinstvenoj atmosferi i pokazali svu paletu boja. Svaku kompoziciju izveli su besprekorno - rekla je Sonja Marinković, predsednica žirija.

horske

Kranjević je dodao da je hor na vrlo dobar način reprezentovao hrvatsku horsku scenu. Međutim, zbog polusatnog zakašnjenja prvog nastupa i ostali su bili pomereni, pa je izvođenje poslednjeg hora bilo ometeno muzikom iz tvrđavskih kafića.


I žiri oduševljen Akatistom presvetoj Bogorodici

Nastup u Sabornoj crkvi bio je "fina tačka u kojoj je postignuto funkcionalno jedinstvo horova", kažu članovi žirija. Oni su veoma zadovoljni onim što je Niš pokazao.

- Ne verujem da bi se u koncertnom pevanju mogao postići onaj uzvišen i veličanstven trenutak koji je prikazao lepotu svakog hora, ali i njihovu jedinstvenost i skladnost - rekla je Sonja Marinković.

Cena karte je 200 dinara, a možete ih kupiti na ulazu u Letnju pozornicu pre početka nastupa.

Program festivala za poedeljak,  9. jul, 20:30h

1. Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", Banjaluka (Republika Srpska)

2. Vokalna grupa "Konstantin", Niš (Srbija)

4. Mešoviti hor "Rodna pesen", Burgas (Bugarska)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetlana Gajic

    00:13 // 10. 7. 2012.

    Na sajtu koji predstavlja horske svecanosti,pored biografije hora iz Sapca stavljena je slika hora iz Zrenjanina.Mislim da je to veliki propust!

    • alkibijad

      02:11 // 10. 7. 2012.

      Molim te napisi link za taj sajt - vec nedelju dana pokusavam da pronadjem!!!!

    • Snezana Rankovic

      21:45 // 10. 7. 2012.

      http://www.ihs.org.rs/ihs/?page_id=210

    • alkibijad

      23:47 // 10. 7. 2012.

      Hvala! Zainatio sam se pa sam nekako uspeo i sam da pronadjem na petoj (!) google strani. Obratiti paznju na odeljak ISTORIJAT: ocigledno sve pocinje i zavrsava se umetnickim direktorom i glavnim selektorom! A koliko se secam njegov najznacajniji horski angazman je - mesec dana korepeticije u Akademskom horu!

    • Rankovic Snezana

      02:01 // 11. 7. 2012.

      I dirigent Snezna Rankovic je imala angazman korepetiroa u Akademskom horu.

  • Ant

    17:38 // 9. 7. 2012.

    I dalje komedija, samo sada polako ulazimo u tragicnu zavrsnicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: