Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 3. 9. 2019.

| Kultura

Drugo veče “Urban festa” - veče scenskog naboja i dugih aplauza

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
noc helvera foto SKC
"Noć Helvera" u Banovini; foto: SKC

Suočavanje običnog čoveka sa ratom bila je tema predstava na drugoj večeri festivala akademskih pozorišta “Urban fest” u Nišu. I predstavu “Totovi” i “Noć Helera” pratio je muk u publici koja je sa puno pažnje pratila svaki scenski pokret, glumački osmeh ili suzu. Sa njima je delila i strah i sreću, a na kraju je mlade umetnike nagradila dugim, stajaćim aplauzima.

totovi2 foto SKC "Totovi", foto: SKCTotovi, koje su pred nišku publiku u Banovini doneli mladi glumci Akademskog pozorišta SKC iz Kragujevca, ispričali su priču o Drugom svetskom ratu iz ugla običnog čoveka.

Porodica Tot oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva - kažu organizatori iz niškog SKC.

Publika je na kraju glumce nagradila dugim aplauzom, a slično je bilo i nakon duodrame Noć Helvera koju su u centru Banovine odigrali studenti glume Akademije umetnosti iz Novog Sada.

urban Sjajna izvedba mladih glumaca iz Novog Sada; foto: SKC

Lik Helvera, dečaka sa smetnjama u razvoju, publiku je zasmejavao, frapirao, na kraju i rastužio. Dijalozi sa Klarom, ženom koja ga je usvojila, osmišljeni su tako da tokom predstave publika saznaje sve o životima junaka sa scene i njihovoj tragediji. Nakon ove predstave održan je okrugli sto na kojem se diskutovalo o svemu što je publika imala priliku da vidi.

Večeras su na repertoaru dve predstave. Prva je domaća, niška u izvođenju glumaca Akademije SKC - Mamin dašak u svemiru, predstava koja je za nepunih godinu dana igranja osvojila 26 nagrada na festivalima.

Totovi foto SKC foto: SKC

U svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otpuštenih očeva i, najzad, u svetu sveopšte globalne krize, jedna MAMA je sagradila svoj ''svemir'' za sebe i svoju porodicu. U tom svemiru ona se i smeje i plače ali uvek – sa toliko života i želje za životom! - kaže reditelj predstave Dušan Matejić.

Na programu će biti i jedna gostujuća predstava iz inostranstva, iz Rusije. Gradove usamljenosti izvešće glumci Nezavisnog omladinskog pozorišta Nova scena 2 iz Belgoroda.

Predstava nam donosi odgovore, ali i brojna pitanja... Da li često sami sebi postavljamo pitanje koliko druge ljude povređuje naše ponašanje ili reči? Zašto mislimo da uvek sve znamo i sve razumemo? Zašto sebi dajemo pravo da posmatramo ljudske sudbine kao kliše? Zašto dajemo ljudima lažnu nadu? Ko smo mi? - kažu u SKC.

Prva predstava počinje u 20:30, a druga oko 22 sata. Festival traje do 5. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: