Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:12, 26. 4. 2023.

| Kultura

Društvo književnika Niša u svoje redove primilo sedmoro novih članova

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
knjiga ilustracija
Novih sedmoro članova; Ilustracija; foto: B. S.

Povodom sedam decenija rada, niško Društvo književnika i književnih prevodilaca primilo je edmoro novih članova - Aleksandru Gojković, Danielu Ivanović, Olivera Injca, Nikolu Markovića, Milenu Mišić Filipović, Mišu Rakociju i Srđana Stojiljkovića. Osnovali su i onlajn knjižaru “Nestor Žučni” i planiraju da do kraja godine obnove rad redakcije časopisa Gledišta.

Kako navode iz Društva, odluku su doneli na sednici svoje Skupštine, koja je održana u okviru obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava u ponedeljak, 24. aprila, u Niškom kulturnom centru.

Jednoglasno je usvojen predlog Predsedništva da u članstvo bude primljeno sedmoro književnih stvaralaca - navode iz Društva književnika.

Aleksandra Gojković rođena je 1976. godine u Nišu. Filolog je i esejista, a od 2004. godine radi u Narodnim novinama kao novinar kulturne rubrike. Pesnikinja Daniela Ivanović rođena je takođe u Nišu, 1958. godine, uređuje pozorišnu publikaciju Godišnjak od 1997, a u niškom Narodnom pozorištu radi od 1986.

Oliver Injac je rođen u Boru 1969. godine i poznati je srpski advokat i književnik. Nikola Marković rođen je 1990. godine u Kotoru, živi u Nišu, pisac je i osnivač kumulonimbus.me, novinar i kolumnista portala Južne vesti.

Među novim članovima je i Milena Mišić Filipović, rođena 1981. u Nišu. Ona je filolog, esejista i lektor za srpski jezik. Radi kao urednica književnog programa u NKC-u. Poznati srpski istoričar umetnosti i erheolog Miša Rakocija rođen je 1957. godine u Nišu, a novi član je i niški pisac Srđan Stojiljković, rođen 1966. takođe u tom gradu. Jedan je od osnivača pesničke grupe “Preterizam”.

Povodom međunarodnog praznika knjige, Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša predstavilo je i bibliofilsko izdanje - knjigu biografija i bibliografija članova.

U danima obeležavanja jubileja, Društvo je, prisećajući se svog ranijeg naziva, osnovalo onlajn knjižaru “Nestor Žučni”, kako bi otrglo od zaborava stvaralaštvo Proke Jovkića, prvog srpsko-američkog pesnika, koji počiva na niškom Starom groblju.

Iz Društva ističu da planiraju da do kraja 2023. obnove i rad Redakcije književnog časopisa Gledišta, koji je od 1953. do 1964. godine izlazio u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • znatizeljan

    10:36 // 27. 4. 2023.

    Osim Olivera Injca koji i jeste covek od pera iako pravnik, za drugu gospodu je vrlo upitno da li ih treba nazvati knjizevnicima i prevodiocima. Misa Rakocija je primera radi istoricar umetnosti ima objavljene radove ali oni su iz struke i nisu knjizevnost. Ovi drugi ..bilo bi lepo da kazete gde su i sta objavili i cime su zasluzili mesto u udruzenju.

    • Pallmala

      21:56 // 27. 4. 2023.

      Gospodine, ti li si član Društva koji o svemu nije raspravljao na skupštini pa se ovde praviš pametan?

  • Pera

    19:57 // 26. 4. 2023.

    A ovi gradski i opštinski paraziti sa kupljenim diplomama, ništa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: