Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 10. 3. 2015.

| Kultura

Duh prošlosti doveo u sadašnjicu i raznežio Nišlije

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Senke_proslosti
Fotografija Stambol kapije jedna od omiljenih Davorinovih slika iz albuma "Senke starog Niša"

Idejom da na fotografijama kočije preplete sa automobilima, tramvaje sa autobusima, kaldrmu sa asfaltom i nemačke vojnike iz Drugog svetskog rata smesti u mart 2015. godine, Davorin Dinić "dirnuo je Nišlije u sentimentalnost".

Auto-moto-trke Auto-moto trke u Dušanovoj ulici posmatrali gledaoci i s terasa (foto: Davorin Dinić)Slikama u kojima se tradicija pretapa u savremenost, rat u mir, a crno-belo u boju izmenio je pogled mnogih na svoj grad i omogućio im putovanje kroz vreme.

Foto-montaže ovog glumca Pozorišta lutaka, koji sebe ne želi da nazove ni amaterskim fotografom, izazvale su burne reakcije javnosti, pogotovo ljudi koji na tim slikama prepoznaju svoje deke, bake, domove, radnje... Za album sa 45 slika u kojima se spajaju motivi starog i novog Niša Davorin je očekivao "lajkove" samo od svojih prijatelja, a dobio je mnogo više od toga.

"Ovde sam odrastao", "To je moj deda", "Tu sam se rodila" sećanja su ispisana u komentarima ispod mojih slika koja su znatno produbila moju zamisao. To je vrtoglavi uspeh. Hvala svima - kaže Davorin koji je u konstantnoj potrazi za kreativnim uzbuđenjima.

Mc-Donalsds Jedna od najpopularnijih fotografija u Davorinovom albumu (foto: Davorin Dinić)

Kaže da ne doživljava kao da je ove fotografije pravio, već samo otkrio, i zato ih svakim posmatranjem doživljava iznova.

A da bi one izgledale ovako kako su nama predočene, morao je da nedeljama radi ozbiljan "terenski posao".

Stare fotografije sam nalazio na internetu i onda šetao gradom da nađem isti kadar - ulicu, zgradu, trg. Novu fotografiju je trebalo napraviti iz potpuno istog ugla iz kog je napravljena stara. To je nekad bilo teško, a nekad i nemoguće - prepričava Davorin.

Kneginje-Ljubica Prometnu Ulicu knjeginje Ljubice slikao sa sredine (foto: Davorin Dinić) Da bi ponovio kadar stare fotografije, Ulicu kneginje Ljubice, u čijem se nastavku u montaži vide stari kameni most, konjanici i tramvaji, morao je da slika sa njene sredine gde nema pešačkog prelaza.

Jednu sliku nije uspeo da uklopi u današnjicu jer se mesto na kom je trebalo da postavi foto-aparat nalazi na bedemu Tvrđave koji je danas zatvoren za javnost. Zato smo ostali uskraćeni za pogled na nekadašnji Tvrđavski most u pozadini sa robnom kućom u izgradnji.

Jedna od omiljenih slika albuma "Senke starog Niša" jeste prikaz Stambol kapije na Tvrđavi.

Biciklista iz sadašnjosti kao da je zastao da pogleda neobičnu scenu ispred kapije, a tek sam kasnije uočio detalj gde se konj "pretvara" u moderno vozilo. A slika auto-moto trka u Dušanovoj izgleda kao da su gledaoci duhovi prošlosti - kaže Dinić.

Senke_proslosti Stubovi na Bali-begovoj džamiji dograđeni su naknadno (foto: Davorin Dinić)"Inboks" ne stiže da isprazni od poruka Nišlija iz celog sveta, koji mu, oduševljeni idejom, nude svoje privatne arhive, ali i predlažu da organizuje izložbu.

Sve se to događa jer ih je "dirnuo u sentimentalnost i probudio im setu".

Ovaj album nam je otkrio koliko, u stvari, svi volimo svoj grad. Bilo je potrebno samo da prošlost stavimo u kontekst sadašnjice. Možemo sada da iskoristimo energiju koja se pojavila i pokažemo da ne volimo samo stari Niš, već Niš u svim vremenima - priča Davorin.

Rad na pretapanju prošlosti u sadašnjost zauvek će mu, kaže, izmeniti način na koji će šetati gradom. Ubuduće će to raditi uz više pažnje na detalje koji mnogi, zbog toga što su pritisnuti obavezama, i ne primete.

Ne može da se otme utisku da će neko za stotinu godina sa istom setom i nostalgijom kakvu je ovim albumom probudio, posmatrati naš sadašnji Niš.

Auto-moto-trke-bioskop Auto-moto trke i pored 5D bioskopa (foto: Davorin Dinić)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Jovanovic

    12:02 // 11. 3. 2015.

    Odlična ideja.

  • Kokan

    08:49 // 11. 3. 2015.

    Браво за идеју младог глумца.Хоћемо трамваје на нишким улицама,они су огледало велеграда,а тај који их је укинуо није имао такву визију,мада заслужује да кажем нешто грубље.

  • Niski tramvaji

    23:52 // 10. 3. 2015.

    Lepe slike - hvala Davorine!

    Vratite nam tramvaje!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: