Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 16. 6. 2015.

| Kultura

Duško Gojković i Milčo Leviev zajedno na "Nišvilu"

Autor:M.VučićIzvor:Južne vesti
dusko
Duško Gojković nastupao na "Nišvillu" i 2008. i 2013. godine; foto: organizatori "Nisvilla"

U subotu 15. avgusta na "Nišvilu" festivalska publika imaće prilike da uživa u zajedničkom nastupu poznatog džez trubača Duška Gojkovića i bugarskog pijaniste Milča Levieva, koje će pratiti Big Bend RTS-a.

Iz “Nišvila” kažu da su Gojković i Leviev bez ikakve dileme najznačajniji instrumentalisti, kompozitori, aranžeri i bend lideri sa Balkana. I jedan i drugi su već nastupali na “Nišvilu”, a to što će se sada naći zajedno na bini predstavlja “svojevrstan ekskluzivitet”.

Trubač Duško Gojković poznat je i kao pionir fuzije džeza i balkanskog folklora. Član Big Benda Radio Beograda postao je još kao 18-godišnjak, pet godina kasnije je otišao u Nemačku, a potom u SAD i narednih decenija se afirmisao kao džez muzičar.

Svirao je sa Četom Bekerom, Stenom Gecom i sarađivao sa brojnim muzičarima poput Majlsa Dejvisa, Dizi Gilespija, Soni Rolins, Djukom Džordanom.

Gojković je mesto u istoriji džeza zaslužio i kao autor na desetine džez standarda. Za njega se može upotrebiti metafora o “starom vinu” jer iako je na pragu 85. godine on je i dalje u vrhunskoj formi kao izvođač i kao autor - kažu iz "Nišvilla".

milcho Milčo Leviev spaja crnački bluz i balkanski folklor; foto: organizatori "Nišvilla"Priča Milča Levieva, koga je muzičar Don Elis nazvao jednim od džez genija današnjice, donekle podseća na biografiju 6 godina starijeg Gojkovića. Sa džezom se susreo još u tinejdžerskim godinama, a u toku svoje internacionalne karijere je svirao sa brojnim muzičarima, kombinujući kroz svoje kompozicije džez zvuk i folklor Balkana.

Leviev je jednom prilikom dobio komplimente i od slavnog džez pevača Džona Hendriksa koji je rekao: ‘On tako kombinuje crnački bluz i svoje korene da prosto zaključuje da su njegovi slovenski i moji afrički preci negde daleko u prošlosti delili isti bunar - navode organizatori.

Ova dva vrhunska umetnika pratiće Big Bend RTS-a, koji već sedmu deceniju uspešno održava status jednog od najboljih evropskih velikih džez orkestara. Gotovo da nema značajnijeg džez muzičara sa ovih prostora, kažu u “Nišvilu” koji nije prošao “školu” ovog benda.

Duško Gojković na "Nišvillu" 2013. godine

Milčo Leviev i Big Bend Bugarskog nacionalnog radija - "Study"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: