Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:19, 13. 7. 2011.

| Kultura

Dvadeset godina časopisa "Pressing"

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
nis,presing

NIŠ - Časopis “Pressing” obeležio je dvadesetogodišnjicu rada. Sadašnji i prethodni urednici i novinari su uz prijatelje i saradnike proslavili ovaj jubilej i Banovini.

Povodom godišnjice lista premijerno je prikazan fim Dejana Dabića “Dvadeset godina Pressinga 1991-2011”. Reditelj je istorijat ovog lista opisao iz uglova urednika, među kojima su bili Dobrivoje Ljuljić, Vladan Marjanović, Aleksandar Blagojević, Jugoslav Joković, Dejan Stoljiljković, Dejan Kostić, ali i novinara koji su pisali i živeli “Pressing”.

- Duh “Pressinga” i dalje živi. Govorim u ime cele ekipe iz prve postavke, mislimo da to što smo mi nekada radili uopšte nije nevažno, bilo je teško, ali pravo zadovoljstvo suprotstaviti se tadašnjoj politici. Smatrali smo da, pored ostalih listova u to vreme, studenti zaslužuju da imaju svoje glasilo i u tome smo uspeli. A naredne generacije su to preuzele i podržale sa nekim novim ciljevima i aktuelnim temama - rekla je Aneta Radivojević, prva urednica časopisa “Pressing”.

U redakciji “Pressinga” najavljuju još jedan ili dva broja do kraja godine i još jedno izdanje “Trash festa”.

 

Rekli su o “Pressingu” i o tome šta im znači

 

Dejan Dabić, reditelj filma o “Pressingu”, filmski kritičar i dugogodišnji član “Pressinga” je rekao da šta god da je radio u životu u tom trenutku, uvek je imao vremena da napiše makar jedan tekst za aktuelni broj “Pressinga”. 

- “Pressing” je ne samo značajan studentski i akademski list koji je nastao u najtežim trenutcima posleratne srpske istorije, nego je to istovremeno i pouzdana društvene hronika svega onoga što se dešavalo u to vreme u gradu na Nišavi. Kada neko bude želeo da pravi rekonstrukciju epohe u našem gradu neće moći da mimoiđe “Pressing” od 11. jula 1991. do današnjih dana i njegove saradnike i sagovornike od kojih su mnogi krem i elita javnog i kulturnog života Srbije - rekao je Dabić.

U prvoj postavci broja kao novinar je tada bila i Marija Peternel.

- Postojanje studentskog časopisa je važno za svaku sredinu i za svaki grad, naročito za studentski centar kao što je Niš. Sa početkom devedesetih u ono vreme kada su počinjali ratovi kada nam se rušila država i vrednosni sistem, kad smo imali sankcije i bili pod totalnom blokadom nama je “Pressing” bilo jedino utočište i prostor koji nam se ukazao da možemo da dokažemo da su naši stavovi i naša mišljenja ispravna - kazala je Marija Peternel.

Postavke novinara su se menjale godinama, a u jednom periodu za "Pressing" je pisala i Ivana Božić, novinar iz Knjaževca.

- “Pressing” je za mene bio neka vrsta male oaze. Srela sam mnogo kvalitetnih ljudi, naučila mnogo toga, prvenstveno vezano za novinarstvo. Svoj stil pisanja i pogled na svet dobrim delom sam formirala po ugledu na “Pressing”.  Zahvaljujući njemu počela sam da volim ovaj grad - rekla je Ivana Božić.

Značaj časopisa istakao je i Ivan Blagojević, direktor muzičkog festivala Nišville.

- “Pressing” je izuzetno važan za formiranje svesti omladine, kako po pitanju politike tako i po pitanju kulture, svih ovih godina je bio slobodna oaza misli. Svi jubileji ovog tipa su nešto što postaje nezaobilazan kulturni milje ovog grada. Studente treba podržavati u svakoj meri i što pre ih bacati u vatru nakon završetka studija kako bi se doprinelo razvoju slobodne misli - kazao je Ivan Blagojević.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebojsa Ozimic

    18:48 // 13. 7. 2011.

    Bravo i sve čestitke od srca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: