Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 30. 4. 2024.

| Kultura

Dve premijere u maju u niškom Narodnom pozorištu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Bogat program u maju; foto: JV / Ljubica Jocić

Narodno pozorište Niš za maj najavljuje dve premijere - komada Greta, koji je diplomska predstava i prva režija niškom teatru mlade Nišlijke Nevene Dimitijević, kao i predstave Vrana u paunovom perju, u režiji Marka Torlakovića i po tekstu Vladimira Vučkovića, koja donosi priču o oslobođenju Niša pod komandom Milana Obrenovića.

Premijera predstave Greta zakazana je za 11. maj, a pretpremijera za dan ranije. Rađena je po tekstu Luca Hibnera, a reč je o duodrami koja otkriva pozorišni svet.

Pozorište je oduvek intrigiralo, kako one koji sačinjavaju njegov svet tako i one koji su samo posmatrači delića magije zvane predstava, na daskama koje život znače. Zašto one baš život znače, kako dolazi do te magije, da li se glumci zaista poljube, kako se sav taj tekst nauči, samo su neka od pitanja koja ljudi vekovima postavljaju ne bi li dokučili tajnu pozorišta. Spisak ovakvih pitanja mogao bi ići u nedogled. Ovom predstavom smo pokušali da odgovorimo na bar neka od njih, dajući publici priliku da zaviri u svet rađanja jedne predstave, ostavljajući joj prostor da sama odluči da li je fascinantniji krajnji produkt ili sam proces nastajanja istog - poručuje rediteljka Nevena Dimitrijević.

23-godišnja Nevena Dimitrijević potpisuje prevod, adaptaciju, izbor muzike i režiju za ovu predstavu koja je njen završni rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Druga premijera zakazana je 18. maj, a u pitanju je predstava Vrana u paunovom perju koja je rađena prema romanu Vladimira Vučkovića.

Vučković u romanu opisuje sudbonosni trenutak naše istorije, kada je srpska vojska pod komandom Milana Obrenovića oslobodila značajan deo juga Srbije i kada se srpska zastava, posle vekova turske okupacije, zavijorila na Niškoj tvrđavi.

Na repertoaru niškog Narodnog pozorišta u maju su i četiri gostovanja - 15. maja biće izvedena monodrama Monike Romić Život je loto, 20. maja gostuje plesna predstava Kosara i Vladimir koja je deo BeoArt produkcije, 24. maja Srđan Dinčić ima svoj standup nastup Merkur beskućnik, a 27. maja Ivan Perković izvodi monodramu Svetozar Treći.

Svi detalji o repertoaru mogu se videti na sajtu Narodnog pozorišta Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sf

    18:44 // 5. 5. 2024.

    @Dragoljub J
    Bezbednjak je bivši samo kad se upokoji.

  • Dragoljub J.

    12:20 // 30. 4. 2024.

    Počeli da igraju komade (bivših) bezbednjaka. Još samo iz FSB da im stigne neka melodrama na temu Sibira, novičoka u gaćama ili polonijuma u engleskom čaju, i eto radosti za nišku publiku!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: