Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 12. 6. 2020.

| Kultura

Dvoje Prokupčana dobilo Pupinove povelje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pupin
Ceremonija dodele pupinove povelje u Beogradu; Foto: Privatna arhiva

Za doprinos u očuvanju istorijskih i kulturnih vrednosti srpskog naroda i saradnji u pripremi izložbe foto-dokumenta iz srpskih i američkih arhiva "Srpski dobrovoljci iz SAD – doprinos Pupina i Vilsona mobilizaciji dobrovoljaca i Versajskom miru“, profesor engleskog jezika Jelena Filipović i direktor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Darko Žarić, dobili su Pupinove povelje.

Ovo je jedna od prvih povelja Udruženja "Potomaka Mihajla Idvorskog-Pupina" koju je dodelila potomak ovog slavnog Srbina i velikog patriote Jasmina Pupin Košćal.

Jedna od nagrađenih profesorka engleskog jezika Jelena Filipović kaže da je bilo zadovoljstvo raditi i učestvovati u pripremi izložbe, a da se ona bavila prevođenjem kataloga, te da je bilo posebno zanimljivo saznanje da je Pupin o svom trošku osnovao mnogobrojne srpske kulturne, dobrotvorne i crkvene fondove, Slovenski i Srpski dom, ali je i otvorio kancelariju konzulata u Njujorku,

Prevođenje dokumenata je bilo zanimljivo, jer su ona sastavljena iz nekoliko povezanih delova, biografije Mihajla Pupina, njegove saradnje sa Vudro Vilsonom, tadašnjim američkim predsednikom, kao i od pisama kojim se Udruženja obraćaju Američkoj ambasadi - kaže Jelena Filipović.

Kaže da je njegove napore sve vreme zdušno pomagao Vudro Vilson, koji je na četvrtu godišnjicu Austrougarske objave rata Srbiji 28. jula 1918. godine, proglasio i Srpski dan kada se na svim javnim institucijama u Americi, uključujući i Belu Kuću, zavijorila srpska zastava.

Inače, arhiva "Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca“ je veoma stara, sa originalnim dokumentima koja potiču iz 1903. godine i imaju neprocenjivu istorijsku vrednost.

Većina izložbenog materijala potiče iz njihove arhive, jedan deo je iz Vojne arhive Srbije kao i iz arhive Narodnog muzeja Toplice i Udruženja potomaka Mihajla Idvorskog-Pupina.

Izložba će biti otvorena do 28. jula, nakon čega se seli u hol Skupštine Srbije u Beogradu, a postavka će se krajem leta otvori i u izložbenom prostoru Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, gde je prošle godine urađena i izložba „20 godina Nato agresije“, takođe u organizaciji ovog Udruženja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: