Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 16. 8. 2017.

| Kultura

Džez kao inspiracija mladim umetnicima na “Art to go jazzy” koloniji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Art-to-go-jazzy-kolonija8;-foto:-JV-J.-A.
"Art to go jazzy"; foto: JV/J. A.

I ove godine se kod izgorelih ateljea u niškoj Tvrđavi ukupilo dvadeset mladih umetnika, na likovnoj koloniji “Art to go jazzy”, koja je organizovana tokom “Nišvila”. Nevena Stefanović i Jelena Živković iz ARTEF-a su tamo napravile kreativan kutak za mlade umetnike koji su stvarali inspirisani džezom.

Jedan od učesnika je bio Vladimir Vinkić iz Pančeva, koji je nakon svake večeri “Nišvila”, slikao nekog od učesnika koji ga je najviše inspirisao. Na platnu su se našli Marko Luis, koji je nastupio u revijalnoj večeri pre početka festivala, a naslikao je i Peti Ostin i Nik Vest. Vladimir Vinki Vladimir Vinkić slikao neke umetnike koji su nastupali na "Nišvilu"; foto: JV/J. A.

Prvi put sam ovde, drugi put sam u Nišu i oduševljen sam gradom. Drago mi je što sam bio u mogućnosti da posetim sve ove divne koncerte i izvođače i upoznam gomilu mladih, kreativnih muzičara i slikara koji su radili sa nama - navodi Vinkić.

Prošlogodišnja učesnica, a sada volonterka na koloniji, koja je pomagala Neveni i Jeleni u organizaciji je dizajnerka tekstila Milena Krstić, koja se zbog kolonije “Art to go jazzy” i učlanila u ARTEF. Kaže da je zadovoljna učesnicima kojima je ove godine džez bio inspiracija za radove i posebno ističe da su svi različiti, što je i poenta kolonije.

Dopada mi se cela ta priča i ceo koncept i kolonije i festivala, razmena energije i upoznavanje sa umetnicima i zbog svega toga sam se pridružila i zadovoljna sam - navodi Krstićeva. Art-to-go-jazzy-kolonija7;-foto:-JV-J.-A. "Art to go jazzy"; foto: JV/J. A.

Umetnici iz Bugarske, Makedonije, Francuske i cele Srbije, koji su "slikali džez" su Jovan Rakić, Marija Jeftić, Marko Tošić, Nemanja Jovanović, Vladimir Vinkić, Jovan Spasić, Silvija Bogić, Suzana Dželatović, Mladen Stanković, Marko Veljković Krapa, Milenko Balović, Novak Novaković, Jana Mitrovska, Milena Stanisavljević, Milan Vračar, Julija Milićević.


Učesnici proslavili i Dan mladih

Osim što su mladi umetnici stvarali tokom “Nišvil” džez festivala, inspirisani onim što vide i čuju, priča Nevena Stefanović, oni su proslavili Međunarodni dan mladih i organizovali radionice oslikavanja majici na Tvrđavskom mostu.

Imali su i 2 performansa, a u prvom je Danijel Jakimovski predstavio svoje stvaralaštvo - hemijsku proizvodnju skulptura, a za to koristi sekundarne sirovine i hemijske procese i pravi kristalizaciju minerala. Art-to-go-jazzy-kolonija6;-foto:-JV-J.-A. "Art to go jazzy"; foto: JV/J. A.

Za drugi smo postavili najlone, bilo je pred nevreme, Božica Milojević je bila sva u beloj boji, a mi smo imali balone punjene plavom bojom. Ideja je bila da izazovemo publiku da je gađa. Ja sam prva počela, deca su stala u prvi red, ali prvo nisu smeli da krenu. Boje su letele na sve strane, počeli su da je gađaju. Na kraju performansa je već krenulo nevreme, Božica je prišla svakom od njih i pogledala svakog u oči. Klinci su bežali, a onda im je objasnila da je problem što kad jedan krene svi se pridružuju - priča Stefanović.


“Art to go jazzy”

Priču o džez koloniji tokom niškog festivala započele su prošle godine Jelena Živković i Nevena Stefanović, a ideja im je bila da umetnike izvedu napolje, da njihove radove izlože van galerijskog prostora i da još jednom podsete na izgorele ateljee koji su od 2003. godine, kada su izgoreli, ružan podsetnik na ono što se desilo. Art-to-go-jazzy-kolonija9;-foto:-JV-J.-A. "Art to go jazzy"; foto: JV/J. A.

To je nekada davno bio niški Monmartr, gde su ljudi stvarali, gde je bio kreativni centar i mi želimo da ga vratimo, iz tog razloga smo i prošle i ove godine u dogovoru sa Ivanom Blagojevićem bili tamo. Mi težimo da vratimo ateljee, da ih damo nekim novim mladim umetnicima i setimo se nekih starih vremena - navodi Živkovićeva.

Fakultet umetnosti im je ustupio štafelaje na korišćenje, dodaje Nevena, a iskoristili su eksere u zidu izgorelih ateljea i tu su kačile radove. Posetioci koji su prolazili Tvrđavom bili su zainteresovani da vide šta to oni u kreativnom, šarenom kutku rade i bili su oduševljeni postavkom, pa su se raspitivali koliko koštaju izloženi radovi.

"Art to go jazzy" koloniju organizuje Udruženje umetnika ARTEF, u saradnji sa "Nišvilom" i uz pomoć Grada.

Podsetimo, ovo je druga džez kolonija koja se održava kada i "Nišvil", a prošle godine je 15 mladih umetnika učestvovalo u njoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: