Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:29, 2. 4. 2024.

| Kultura

Džez trubač Teo Kroker nastupa prve večeri "Nišvila"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Poznato još jedno ime prve večeri Nišvila; foto: Cred Fabiola Fisah

Američki džez trubač Teo Kroker, poznat po kosmički nastrojenoj i duhovno prosvetljnoj interpretaciji post-bopa, fanka i elektosne fuzije, nastupiće sa svojim bendom u četvrtak, 15. avgusta, prve večeri Nišvil džez festivala.

Inspirisan svojim dedom, poznatim trubačem Dokom Četamom, počinje da svira trubu već sa 11 godina, da bi u tinejdžerskim započeo studije muzike.

Iz organizacije Nišvila ističu da je nagrada “Presser Music Foundation” ubrzala izdavanje njegovog debi albuma Fundamentals iz 2006. godine i dodaju da se nakon završenih studija preselio u Kinu, gde je svirao u najstarijem i najpoznatijem kineskom džez klubu “Šangajska kuća bluza”.

Verovatno ključni albumi za razvoj karijere Tea Krokera su “Afro Phisicist” u produkciji Dee Dee Bridgewater iz 2014. i “Escape Velociti” iz 2016. Na tim izdanjima primetno je kako se Kroker stilski širi koristeći elemente fanka, latino džeza i hip-hopa u svoj prepoznatljiv, duhovno prosvetljen džez zvuk - navode organizatori.

Prihvatanje savremenog R&B i spejs-fank zvuka, organizatori napominju da je 2019. godine bio nominovan za prestižnu Gremi nagradu, te dodaju da njegov poslednji album iz 2022. godine odiše virtuoznim pasažima i nepogrešivom opuštenoću, što, kako kažu, dodatno prikazuje trubačevo žanrovsko preuzimanje muzičkog afrofuturizma.

Uz Krokera, prve večeri festivala nastupiće i jedan od najpriznatijih svetskih fank bendova Brooklyn Funk Essentials, kao i čuveni rege sastava sa Jamajke Black Uhuru kome će to biti prvi nastup u Srbiji.

Takođe, na otvaranju biće dodeljana i nagrada za životno delo Ivanu Švageru.

Za deset dana ukupnog trajanja festivala od 9. do 18. vvgusta, uključujući i Nišville Jazz Teatar, Nišville Movie Summit i ostale prateće programe, najavljeno da će biti izvedeno preko 300 programa na 17 scena, kao i učešće više od 1.000 izvođača

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: