Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 18. 6. 2018.

| Kultura

Džezeri iz Kine dolaze na "Nišvil"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišvil
"Nišvil" će ove godine sa pratećim programima trajati 10 dana; foto: Vanja Keser

Organizatori niškog džez festivala, na kome će nastupiti "Gipsy kings", "Manhattan Transfer", "Inner Circle", Lisa Simon i mnogi drugi poznati svetski izvođači, najavili su i nastup kvinteta iz Kine koji predvodi trubač i kompozitor Li Xiaochuan. Ovaj kvintet nastupiće na završnoj večeri Nišvila - 12. avgusta.

Organizatori Nišvila kažu da je reč o “kineskoj džez reprezentaciji” koju čine vibrafonistkinja i perkusionistkinja Chenchu Rong, gitarista Zhang Xiongguan, basista Yong (Adam) Huang i bubnjar Zhitong Xu.

Li Xiaochuan je, kako kažu iz Nišvila, dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada, i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije koja je u svom proramu predstavljala najistaknutije instrumentaliste u svim muzičkim žanrovima.

Njegov muzički stil predstavlja sjajan balans između zapadnjačke i orijentalne melodike, što ga uz maštovitu ekspresiju čini najprepoznatljivijim kineskim muzičarem u inostranstvu – navode iz Nišvila.

Uticajni britanski magazin Jazzwisse predstavio ga je kao "predvodnika kineske džez scene, superiorne tehnike i imaginacije u improvizaciji".

Na listi svetski poznatih muzičara sa kojima je Li Xiaochuan sarađivao su i Pat Metheny, Gast Waltzing, Billy Drummond, Uri Caine, a nastupao je na mnogim značajnim festivalima kao što su: JZ Festival Shanghai, Hong Kong Jazz World Festival, Umbria Jazz Festival, Luxembourg Echternach Festival, Hungarian MUPA Jazz Showcase, Koktebel Jazz Party, Taichung jazz festival, Switzerland Le Petit Globe, Geneva Aubes Festival, Beijing Nine Gates Jazz Festival… - dodaju iz Nišvila.

Li Xiaochuan kvintet Li Xiaochuan kvintet zatvara Nišvil; Foto: Promo

Osim toga, dodaju, u sklopu programa "Nišville jazz teatar", koji se prošle godine održavao na amfitetru na keju, trupa Shangai Theatar Academy iz Šangaja izvešće predstavu "Legenda o beloj zmiji" – kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorušnog izraza.

Ovo je predstava sa 9 izvođača, adaptirana po tradicionalnoj kineskoj legendi koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima. Rediteljka ove predstve Xiao Ying, kako kažu organizatori festivala, jedna je od najvećih glumica Pekinške opere danas, a tokom festivala će održati pozorišnu radionicu.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil se održava od 9. do 12. avgusta na glavnim scenama Earth i Sky, kao i na mnogim pratećim besplatnim binama u Tvrđavi. Najavljeno je i otvaranje džez muzeja u turskom Hamamu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: