Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 31. 8. 2018.

| Kultura

Emir Hadžihafizbegović: Saučesnici smo u mobingu političara nad nama

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti

Društva u regionu su lobotomična, živi se bez cilja i smisla, a argument kao sredstvo komunikacije je poginuo, kaže glumac Emir Hadžihafizbegović, ali u svojoj kritici ne štedi ni građane, rekavši da su oni i njihovo (ne)glasanje saučesnici u svemu što im političari rade. Za niški filmski festival navodi da mu treba svežina i aura koju je nekad imao.

Gostujući u emisiji "15 minuta", jedan od najpoznatijih i najboljih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, poznat i po kritičkim stavovima, “optužio” je političare da su napravili jednu "civilizacijsku inverziju" i da su okupirali medije zbog svog neograničenog ega, a da im kultura i nije potrebna. Kao rezultat takve “okupacije” građani su dobili besmisao, ali dodaje da su i sami građani doprineli tome svojom neaktivnošću i da čak i pojedinac može puno toga da promeni.

Živimo u lobotomičnim društvima. Zatupljena gomila nije zatupljena juče, na tome se sistematski radi dvadesetak godina, pogledajte šta nam se u primaćim sobama godinama uvlači, ti rijaliti šouovi, ti zombiji koji nas zabavljaju. Mi živimo bez cilja i smisla. To je mentalni pakao. A glasačka kutija je saučesnik - objašnjava Hadžihafizbegović.

Slavni glumac navodi da voli da dolazi u Niš i da ovaj grad, uz Sarajevo i Split, ima neobjašnjivu zajedničku auru. Za same Filmske susrete navodi da je potrebno menjati koncept i da je apsurdno da on nastupa na festivalu kao strani glumac. Uporedio je i svoje prvo gostovanje na niškoj Tvrđavi pre 30 godina sa sadašnjim festivalom.

Atmosfera tada i atmosfera danas, to je neuporedivo u smislu te dobre aure nad festivalom, a to se može promeniti u smislu da ponovo niški festival dobije auru koja ga je krasila. Ja da dolazim da se takmičim kao strani glumac, to je apsurdno. Ja verujem u sistem, ja sam legalista, ali jedan čovek, pravi na pravom mestu, može da sve stvari okrene - kaže Hadžihafizbegović.

Više o vezi pozorišta i filma, o niškim Filmskim susretima, poređenju sa Sarajevskim festivalom, o umetnosti, moći pojedinca, o medijima, o “napuderisanim” političarima na Balkanu, o radikalizmima u Bosni, ali i obračunu režima sa Južnim vestima, možete pogledati u emisiji “15 minuta”


“Ulogu Ratka Mladića prihvatio bih oberučke”

Govoreći o svom glumačkom pozivu i izazovima koje nosi, Emir Hadžihafizbegović koji je inače i učestvovao u ratu u BiH, kaže da ne bi imao problem da prihvatio ulogu generala Ratka Mladića.

Prihvatio bih. Samo zavisi ko je reditelj. Prihvatio bih oberučke. Prihvatio bih zato što, dakle, ja se bavim poslom gde ulazim u mentalna stanja likova koji nisu samo dobri momci. Igrao sam ubice, igrao sam kriminalce, igrao sam ljude koji su sa one strane zakona - kaže Emir.

Kako bi ta uloga izgledala u realizaciji, kako objašnjava Hadžihafizbegović, zavisi od scenarija i reditelja.

Za Bosnu i Hercegovinu, uvek politički turbulentnu, kaže da će opstati i dodaje da “ako može da u Srebrenici vlada harmonična atmosfera između Srba i Bošnjaka, može i u Sarajevu i Banja Luci”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Nish

    00:41 // 4. 9. 2018.

    Ove godine ako ste primetili nije dodeljena nagrada Ona & On koja se svake godine dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu. Moguće je da ove godine nismo imali glumački par jer ga nismo imali na filmu ili seriji.

  • dr

    19:10 // 1. 9. 2018.

    Ja pisah jutros kroz odgovor "pljuvaču" o značenju pojma "nacionalist". Ajde Južne. objavite ili edukujte ovaj narod o toj malenkosti. Ne sviža vam se nešto u mom komentaru, koji nikoga ne vređa? Ne razumem vas!

    • ***

      09:13 // 2. 9. 2018.

      @dr Juzne vesti su mogle gospodina glumca i da podsete na reci koje je izgovorio nekada.

  • Pentraksil

    11:17 // 1. 9. 2018.

    Sta god vi mislili o ovom coveku, on je ovde itekako u pravu. Vrlo cesto idemo na to da potpunu krivicu za trenutnu situaciju svaljujemo na politicare....Iako je to ogromnim delom tacno, svakako....Ipak veliki deo krivice snosi sam narod, necinjenjem, pasivnoscu, nekulturom itd. Odakle politicari na vlasti? Nisu pali sa neba, vec smo/nismo glasali kada treba. Najlakse je kriviti nesto trece....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: