Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 12. 8. 2023.

| Kultura

Energični nastup Ide Neilsen obeležio drugo veče "Nišvila"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
NIšvil 2. (9)
Drugo veče Nišvila obeležila Ida Nielsen; oto: Vanja Keser

Zvucima fanka i energijom koju su bend Funkbots širio sa glavne bine Nišvil džez festivala i danska basistkinja Ida Nielsen, koja je prema mišljenju publike, opravdala epititet hedlajnera večeri. Pored dansko-američkog benda, iz niške Trvđave čula se muzika i Dušana Petrovića, Kuhn Fu-a, Alme Mićić, Tedosija Spasova i benda Tantreaky, a poput prve večeri, nakon završenog programa publika se preselila na Midnight jazz dance binu koja je trajala do 5 ujutru.

NIšvil 2. (2) foto: Vanja Keser Festivalsko veče počelo je u 19:30 nastupom okrestra Dušana Petrovića koji je zagrejao okupljenu publiku svojim autobiografskim albumom From April to December, koji su, kako je Petrović rekao, činile kompozicije zvučnih slika i događaja iz njegovog života.

Usledio je nastup benda Kuhn Fu, koji su predstavili svoju “džez-pank psihodeliju”, a koju je niška publika dobro prihvatila. Muzika ovog benda plod je gitariste, kompozitora i vokala Kristijana Kuna, koji kroz muziku benda provlači zvukove surfovanja, kabarea i trvđih metalskih rifova.

NIšvil 2. (4) foto: Vanja Keser Sa 20-godišnjom karijerom sviranja džeza u Nju Jorku, Alma Mićić nastupila je sledeća na glavnoj bini Nišvila sa svojim kvartetom. Poznata je da pored pevanja na engleskom jeziku često u svojim albumima prostor posvećuje tradicionalnoj srpskoj muzici, posetioci festivala imali su prilike da i uživo čuju neke od najznačajnih Alminih pesama.

NIšvil 2. (7) foto: Vanja Keser Nakon Alme, na bini se pojavio No Keys Trio koji predvodi jedan od najpriznatijih bugarskih muzičara Teodosi Spasov, koga mnogi smatraju i čuvarom tradicionalnog balkanskog zvuka.

Pretposlednji nastup bio je rezvisan za nekadašnju članicu benda koji je predvodio Prins i zvezdu večeri Nišvila Idu Neilsen koja je pokazala svoje umeće sviranja bas gitare i zašto je mnogi smatraju najboljom basistkinjom na svetu.

Ne znam šta bih rekao, ali kada ljudi iz Nišvila dogovaraju fank i rege muzičare do sada nisu pogrešili. Nisam čuo za nju do sada, ali ću definitivno zapamtini njeno ime - rekao je Jovan.

Publika ispred glavne bine razigranim pokretima pratila je nastup danske muzičarke i igrala u ritmu njenih bas deonica, svirajući akorde, melodije i sve popularniju “slep” tehniku.

Podseća me dosta na Nik Vest koja je pre nekoliko godina bila na Nišvilu i oduvala nas sve svojim nastupom. Ovo je možda i bolji koncert, a zanimljivo je da su obe bile u Prinsovom bendu. Sve u svemu ovo nije bilo loše veče, videćemo šta će biti dalje - rekao je Nikola iz Niša.

Glavni festivalski program završio se nastupom poljskog benda Tantreaky, koji smatraju da je muzika terapija i način da budu srećni, a takođe za sebe kažu da sviraju gde god je potrebno mnogo novog zvuka i emocionalnog pročišćenja.

NIšvil 2. (8) foto: Vanja Keser Mnogobrojna publika ostala je van glavnog festivalskog prostora Nišvila gde su uživali u različitim muzičkim žanrovima na besplatnim binama u Tvrđavi, a program je i tu počeo u 19:30 i trajao do ponoći.

Kao i prve večeri festivala, uz zvuke diska, fanka i hip-hopa, na Midnight jazz dance bini, publika je do zore uz probrane di-džejeve.

Kako je izgledalo drugo veče Nišvila možete da pogledate na fotografijama u galeriji teksta.

Podsetimo, glavni program ovog festivala počeo je u četvrtak 10. avgusta i trajaće do nedelje, 13. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    10:15 // 12. 8. 2023.

    Po mom skromnom mišljenju /ne pratim funk , etc.etc... već Rock/ , veče su mi osvežili mladi rockeri iz Kragujevca !!! Svaka im čast jer su svoj nastup "odradili" maestralnoooo, sa puno energije, emocije i odlične svirke . Dva ženska vokala su upotpunila celokupni utisak i bili "šlag na torti" , "točka na i" ...
    Bilo je lepo slušati i gledati ih !
    "Long live ROCK" !

    • zivotinjska farma

      11:26 // 12. 8. 2023.

      ti si roker isto kao sto je i neil young roker. rokeri su buntovnici i misle svojom glavom a vi ste ...

    • Des - pot

      18:49 // 12. 8. 2023.

      E moj Smuče, šta reći posle "zivotinjske farme", no očigledno da te ovaj ispoštóva! U prvoj rečenici ste na per tu,već u drugoj na per si! Kakav lik?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: