Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 18. 1. 2017.

| Kultura

Evropska ostvarenja često u ponudi niškim filmofilima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
Kupina-bioskop-projekat
Posle projekcija organizovani i razgovori; foto: bioskop "Kupina"

Zahvaljujući tome što je bioskop "Kupina" još 2013. godine postao član mreže bioskopa "Europa Cinemas", niški filmofili često imaju priliku da u njemu gledaju ostvarenja evropske kinematografije, koja se na velikom platnu retko viđaju i uz to što, prema mišljenju kritičara, imaju veću umetničku vrednost od holivudskih.

Članstvom u ovoj evropskoj mreži niški bioskop je svrstan u kulturne institucije u Evropi koje se baziraju na promociji evropskih kulturnih baština zemalja članica.

,,Europa Cinemas" kroz svoj fond daje subvencije bioskopima članicama kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i otvara mogućnost za apliciranje sa inovativnim festivalima koje povezuju više bioskopa koji su u mreži - kaže direktor “Kupine” Branko Krsmanović za.portal Europa.rs.

Ovo je niškom bioskopu donelo i podršku programa "Eurimages" za organizovanje Godine evropskog filma u Nišu“ 2014. godine kada su bila emitovana 33 ciklusa filmova neke od evropskih zemalja i organizovane javne diskusije sa filmskim profesionalcima o kulturi i kinematogarfiji te zemlje.

Prikazivanje filmova evropske kinematografije nastavljeno je i posle 2014, tako da su ljubitelji sedme umetnosti u Nišu prošle godine imali privilegiju da gledaju norveške, holandske, danske, francuske, španske, italijanske, belgijske, slovačke, nemačke, turske i grčke dugometražne filmove, ali i kratkometražne iz još evropskih zemalja.

Jedan od aktera u organizacji ovog projekta bio je i filmski kritičar Dejan Dabić, koji smatra da niška publika definitivno voli da gleda evropske filmove. Prema njegovim rečima, evidentno je da se neke evropske kinematografije, kao što su francuska, nemačka i ruska, trude da štite svoje produkcije u odnosu na repertoarski dominantne holivudske filmove.

Težište u holivudskom filmu jeste na produkciji, na moćnim mejdžor kompanijama, kao i na razvijanju sistema gde su u centru pažnje najveće glumačke zvezde. U evropskim produkcijama još se cene rediteljske zvezde i na njihov status više utiču festivali, nego bioskopske blagajne. To su, na primer, Pedro Almodovar, Lars fon Trir ili naš Emir Kusturica - kaže Dabić.

Kvalitetnih filmova neće manjkati ni ove godine. 

U skladu sa interesovanjima publike trudimo se da iz pojedinih zemalja prikažemo i više ciklusa. Veliko nam je zadovoljstvo što se Festival evropskog filma. koji organizuju Delegacija EU i EU info kutak u Nišu. dve godine prikazivao u našem bioskopu i radujemo se da ponovo ugostimo ovaj značajan festival na jugu Srbije - kaže Krsmanović.:

Festival-bioskop-Kupina Bioskop "Kupina" jedan od 46 u celom svetu koji učestvuju na festivalu u Roterdamu


„Gostovanje“ na festivalu u Roterdamu

Niški filmofili će od 27. do 29. januara imati priliku da iz bioskopske sale u Nišu virtuelno posete 46. Međunarodni filmski festval u Roterdamu.

Mister-Univerzo-bioskop-Kupina Film "Mister Universo" je rađen u austrijsko-italijanskoj koprodukcijiOvo je najveći filmski festival na svetu, koji prenosi uživo filmske događaje iz Roterdama, istovremeno na svakom uglu Evrope i šire.

U ovom programu učestvuje više od 45 bioskopa, od Holandije do Italije, Švajcarske, pa čak i Singapura. Omogućava nam da prekratimo razdaljinu zahvaljujući društvenim mrežama, a svi u publici mogu da se pridruže diskusijama u bioskopima sa filmskim stvaraocima i glumcima koji su prisutni na festivalu, koristeći lajv striming veze - kažu iz „Kupine“..

Tokom tri dana publika u Nišu moći će da pogleda premijere filmova „Mister Univerzo“ (Austrija, Italija), „Dom“ (Belgija) i „Gigant“ (Švedska, Danska). Više o filmovima možete pročitati na FB događaju

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: