Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 23. 5. 2013.

| Kultura

Evropski filmovi u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Od 24. do 27. maja ljubitelji sedme umetnosti moći će u Niškom kulturnom centru da vide filmove iz čak 11 evropskih zemalja.

Svečano otvaranje 4. Dana evropskog filma najavljeno je za petak u 18 sati u holu Niškog kulturnog centra, a prisutnimaće se na srpskom jeziku obratiti Nikolaus Keler, direktor Austrijskog kulturng foruma.

Prvi film koji će posetioci moći da vide je upravo austrijsko ostvarenje "Pljačkaš", a na repertoaru je od 19 sati. Nakon njega zainteresovani će moći da pogledaju francuski film “Zbogom, Gari” koje je nagrađen od strane kritike na Kanskom festivalu 2009. godine, kaže organizator.

Direktor Francuskog instituta u Nišu koji je podržao Festival Aurelie Michel kaže je da je ideja Festivala da preko filma približi evropske narode.

- Svake godine desetak evropskih zemalja bira po jedan film i prikazuje publici, a to sto su sve projekcije besplatne čini ovaj festival jednim od najpopularnijih u Nišu - rekla je Michel.

Predsednik Gradske opštine Pantelej i filmski kritičar Srđan Savić objašnjava da je približavanjem evropskih filmova niškoj publici omogućeno da spoznaju kako funkcionišu evropske kinematografije, a da je negovanje autentičnih kulturnih vradnosti jedan od osnovnih razloga što GO Pantelej podržava ovu manifestaciju.

- U vreme finansijskih kriza treba negovati kulturu i promovisati autentične filmske vrednosti jer će se u suprotnom praviti samo komercijalni sadržaji - kaže Savić.

U subotu od 18 sati zainteresovani će moći da vide izbor mađarskih savremenih kratkih filmova - “Varijacije”, “Strpljenje” i “Tripice”.

Od 19 sati na repertoaru španska socijalna drama koja je, navodi se, osvojila brojne nacionalne nagrade, sa Havijerom Bardemom u glavnoj ulozi “Ponedeljci na suncu”, o najon toga holandski film “Oluja”

Grčki film “Carigradska kuhinja” zainteresovani će moći da vide u nedelju, a “Dani koji dolaze” najavljeni su za 21 sat istog dana.   

Poslednjeg dana festivala od 17 sati daje se belgijski film "Divovi", a od 19 sati na repertoaru je portugalski film “Ekscentričnosti jedne plavuše”

Sledi dokumentarni film “Udala sam se za Srbina” o četiri Engleskinje koje su se udale za Srbe, a jedna od njih je i majka glumice Ane Sofrenović.

Festival će zatvoriti bugarski film iz 2012. godine “Tragovi u pesku”.

Kompletan repertoar zainteresovani mogu pogledati na FB stranici Dana evropskog filma.

Pljačkaš - Trejler

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: