Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 15. 11. 2018.

| Kultura

"Eyot": Koncert na vrhu planine jedno od najvećih muzičkih dostignuća

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
eyot
Nesvakidašnji koncert na vrhu planine; foto: Ivan Milosavljević

Niški džez sastav Eyot će povodom obeležavanja decenije rada održati koncert u Narodnom pozorišu u Nišu u subotu, 17. novembra, a pijanista ovog benda Dejan Ilijić kaže da imaju još puno ideja i snova koje ih guraju napred, kao i da im je vizija da uđu u sam vrh svetske muzičke scene.

Iza niškog džez kvarteta je 10 godina stvaralaštva, 4 albuma za strane izdavačke kuće, kao i brojni koncerti u više od 25 zemalja širom sveta. Ilijić kaže da su zadovoljni onim što su postigli, ali da postoji još bezbroj mogućnosti da se njihova muzika prezentuje što većem auditorijumu.

Posvetiti nečemu deset godina života nije mala stvar i na njih gledam kao na temelj svega onoga što dolazi. Takođe, veliki broj poruka i vrlo emotivnih reakcija od strane publike širom sveta nam mnogo znači... kada znaš da tvoja muzika nije samo muzika, da čak i menja neke živote, to svakako spada u najznačajnije delove naše karijere, i stvara veliku odgovornost i određeni pritisak da se nastavi istim tempom, što mi i planiramo - kaže pijanista benda Eyot.

Dejan-Ilijic-Eyot-V-K Ilijić kaže da su bend koji je spreman da žrtvuje mnogo toga da bi ideja uspela; foto: V. KeserOsim pijaniste Dejana Ilijića, u bendu gitaru svira Slađan Milenović, za bubnjevima je Miloš Vojvodić, dok bas svira Marko Stojiljković, a sastav se nije menjao od početka. Kažu, za to je zaslužno čvrsto prijateljstvo i vera u uspeh.

Bilo je trenutaka kada nije bilo nimalo lako, ali smo ih složno pregurali i pokazali se kao pravi bend koji je spreman da žrtvuje mnogo toga da bi ideja uspela - objašnjava Ilijić.

Desetogodišnjicu stvaralaštva obeležili su i nesvakidašnjim koncertom na 1.515 metara nadmorske visine, na vrhu Suve planine. Tamo su snimili kompilaciju od osam kompozicija, po dve sa svakog albuma, a Ilijić ističe da je bio veliki izazov snimati uživo na takvoj lokaciji zbog vetra i temperature koja se kretala od minus 3 do 30 u plusu.

Napominje, “Koncertom za prirodu” je jedno od njihovih najvećih muzičkih, ali i životnih dostignuća.

Mislim da se naša muzika izuzetno uklapa u ambijent planinskog vrha, svojom građom, atmosferom i iskonskom energijom. Kako smo to i opisali na poslednjem albumu, planina je metafora života, savladavanja prepreka, penjanja, osvajanja, jer zaista, svi imamo planinu na koju moramo da se popnemo u figurativnom smislu - objašnjava Ilijić.


Eyot-Narodno-Pozoriste-Nis-2014-c-Foto-Marko-Pekic Jubilej opet u Narodnom pozorištu; foto: M. Pekić“Ljubav prema umetnosti se stvara u porodici”

Iako izvode ambijentalni džez rok sa primesama tradicionalne i filmske muzike, što je daleko od komercijalnog zvuka, uspevaju da osvoje publiku širom sveta.

Ljubav prema umetnosti se stvara u porodici i očigledno je da još uvek postoji dobar deo ljudi koji je tako odrastao i koji se sada trudi da svojoj deci usadi prave vrednosti. Danas postoje kanali kao što su RTS3, RTS muzika, nekoliko kvalitetnih magazina i naravno internet na kome imamo kvalitetnih sadržaja više nego ikad, pored naravno onih loših stvari, ali imamo izbor - kaže Ilijić.

Napominje da se uz festivale kao što su Nišvil, Beogradski džez festival i programe koje posvećuju mladima povećava i interesovanje za džez.

Sve je više mladih muzičara koji sviraju džez i oni svojim vršnjacima daju priliku da čuju i nešto drugačije. U tom prostoru vidim i našu publiku. To nije neka masovna publika, ali je dovoljna - objašnjava frontmen “Eyot”-a.


"Nismo pravili kompromise"

Ilijić objašnjava da se za 10 godina nije promenio njihov pogled na muziku, ali jeste na muzički biznis i industriju i da sada znaju kako da svoje ideje svesno prenesemo u rezultat. 1280x0-Eyot-Nis-V-K Iza njih brojni koncerti održani širom sveta; foto: V. Keser

To neće uticati na to šta želimo da sviramo već da budemo svesni gde to što mi radimo može da se prezentuje na najbolji način, i na kraju šta i možemo da očekujemo od svega toga. U stvaralačkom smislu, kompromisa nije bilo i verujem da će tako i ostati - objašnjava pijanista niškog sastava.

Trenutno rade na petom albumu i očekuju da će ga izdati 2020. godine, a Ilijić napominje da će im u stvaralačkom smislu biti najteže do sada.

Treba stvoriti nešto novo i drugačije, a barem podjednako kvalitetno i održati uzlaznu putanju u radu. Sa druge strane, temelj koji smo izgradili dosadašnjom karijerom nam omogućava da taj budući album plasiramo bolje nego sve dosadašnje zajedno, zbog brojnih kontakata, veće publike kao i veće medijske pažnje - kaže sagovornik “Južnih vesti”.

Nakon koncerta u Nišu Eyot očekuje nastup u Sofiji, u sali Nacionalnog radija, a sledeće godine imaće turneju po Švajcarskoj u februaru, sviraće po prvi put u Sloveniji, a u pregovorima su nastupi u Španiji i Južnoj Africi.

Eyot / Drifters / Concert for Nature

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Silja

    11:17 // 16. 11. 2018.

    Na planinu treba da se popne,a kako ce oni sto cekaju da "snesu jaje"pored televizije i interneta.

  • Klarinet

    15:15 // 15. 11. 2018.

    Jadan klavir

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: