Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 12. 12. 2022.

| Kultura

Festival dokumentarnog filma od četvrtka u Vranju, na repertoaru i "To je Toma"

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Pozorište "Bora Stanković" - Vranje
Na repertoaru filmovi iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske; foto: M. D.

Desetak dokumentarnih filmova iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine naći će se na repertoaru 18. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Dokument 2022”, koji će Vranjanci moći da isprate od 15. do 17. decembra u Pozorištu “Bora Stanković”. Ovogodišnji festival donosi i biografsku priču o pevaču Tomi Zdravkoviću i film o Vlasotincu.

Festival će u četvrtak, u 20 sati, otvoriti ostvaranje iz Srbije, režisera Igora M. Toholja, Zatvaranje, čija je radnja smeštena na grčkom ostrvu Tasos, gde Panajoti Jankis, sa svojim roditeljima, ima hotel.

Već godinama oni teško rade tokom čitave turističke sezone, koja u Grčkoj traje dugo. Kraj je sezone, a jak ciklon po imenu Zorba pravi veliku štetu duž obala Atike i Peloponeza i porodica Janikis se pribojava posledica ako oluja koja se približava pogodi i njihovo priobalje. Grozničavo se pripremaju, sklanjaju mobilijar sa plaže i bazena, sređuju restoran, prate izveštaje medija u nadi da ih nevreme ipak neće tako strašno pogoditi. Posle jedne olujne noći, dolazi mirno jutro - piše u opisu filma.

Nakon njega, publika će moći da pogleda i biografsku priču o legendarnom pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću.

Reč je o dugometražnom filmu To je Toma, koji je režirao Vladimir Ristić, iz vizure ljudi koji su dobro poznavali Zdravkovića.

U filmu govore Tomina udovica Gordana, kolege Zoran Kalezić i Hasan Dudić, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković.

Poslednja projekcija prve festivalske večeri je film Ognjilo, režisera Vladimira Perovića iz Crne Gore.

Junak ovog filma još uvek koristi ognjilo i izbija iskre da bi upalio vatru. Ovaj starovremski gorštak živi svoj teški, tihi i dostojanstveni život, u krševitom okruženju sa kojim je srođen. Promiču dani, sezone i godine, a malo po malo, u njegovo imanje useljava jedan pa onda puno metalnih komšija. Dalekovod, čije debele žice prave neke drugačije iskre. Životno okruženje i iskonski pejzaž našeg junaka izmenjeni su. Da li se taj hod modernog vremena dotiče i njegovog života!? Da li se ta dva sveta sreću, ili mimoilaze…!? - stoji u opisu filma

Drugo veče festivala, u petak, 16. decembra, donosi dva ostvarenja iz Srbije i jedno iz Bosne i Hercegovine - Duga resa, Telenovela sivo u koloru i S one strane duge.

Program poslednje večeri ovogodišnjeg “Dokumenta” počeće sat vremena ranije, od 19 sati, a pred publikom će se naći filmovi Jagorida Nebojše Ilića Ilketa i Krugovi na vodi Danila Lole Ilića iz Hrvatske.

Film Jagorida govori o Vlasotincu u prvim decenijama 20. veka, kada je imalo velike zasade vinove loze i bilo jedno od najvećih proizvođača vina na Balkanu.

Ako se u to doba o Leskovcu osnovano govorilo kao o Srpskom Mančesteru, o Vlasotincu se moglo govoriti kao o Balkanskoj Toskani. Krajem 20. i početkom 21. veka, u vreme prelaska na tržišnu ekonomiju u Srbiji, tranzicija je uništila vlasotinačko vinogorje i vlasotinačke vinarije. Danas Jagorida – nekada neubrani grozd u berbi – javljanjem svojim u razvalinama Vlasotinačke vinarske zadruge, budi nadu u vaskrsenje vlasotinačkog vinogorja i vlasotinačkih vinarija! Ovo je film o spasenju Balkanske Toskane - piše u opisu filma.

Film Krugovi na vodi, koji će zatvoriti festival, svojevrsna je razglednica, kako stoji u opisu, reportažno nastrojen, priča o ljudskim motivima, idejama, želji za saradnjom, koegzistencijom, o kulturama i jezicima koji su možda različiti, ali govore isto.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: