Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 12. 11. 2022.

| Kultura

Festival evropskog filma u Nišu - na repertoaru drame, komedije, romansa i triler

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
film
Pet filmova na programu; ilustracija; foto: Flickr Tanjila Ahmed (ilustracija)

Ljubitelji sedme umetnosti moći će besplatno da pogledaju pet ostvarenja na Festivalu evropskog filma, koji će biti održan od 15. do 19. novembra u bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu. Reč je o dramama, komedijama, romansi i trileru iz Francuske, Mađarske, Italije, Slovenije, Ukrajine, Litvanije i drugih zemalja.

Festival u utorak, 15. novembra, u 18 sati otvara slovenačko-italijanska drama Sanremo iz 2020. godine u režiji Miroslava Mandića, najavljuju iz niškog EU info kutka.

Bruno živi u staračkom domu i stalno žudi za Dušom, da bi je posle svakog njihovog susreta zaboravio. Kada je sam, njegova prošlost nasilno izbija na površinu, što ga dovodi do toga da poželi da pobegne iz staračkog doma, u pokušaju da se vrati svojoj kući, svojoj ženi i svom psu - kojih, nažalost, više nema. Njihova jedinstvena veza evocira “Non ho l’eta” Gigliole Cinkuetti (Sanremo 1964), što je jedno zajedničko sećanje iz mladosti oba protagonista - piše u opisu filma.

Dan kasnije u isto vreme biće prikazana finska drama sa elementima romanse i komedije Aurora iz 2019, režiserke Mie Tervo. U filmu je reč o devojci koja beži od ljubavi, ali čiji se život menja nakon što jedne noći upozna momka iz Irana, koji beži od smrti.

Za 17. novembar od 18 sati zakazana je projekcija italijanske komedije Lagodan život iz 2019. godine, koju je režirao Orso Miyakawa. To je priča o dečaku, mladoj ženi koja švercuje lekove i učitelju tenisa koji sanja da bude slikar - njih troje smišljaju plan kako da pomognu jednom migrantu da pređe granicu.

Mađarsko-francuska komedija i drama Loše pesme iz 2018. godine, koju je režirao Gábor Reisz, biće prikazana 18. novembra u 18 sati.

33-godišnji Tamaš Mertner je slomljenog srca, nakon što je njegova devojka Ana, koja ima stipendiju u Parizu, raskinula s njim. Prepušten samosažaljenju, Tamaš putuje niz sećanja da shvati da li ljubav postoji samo kada je praktično nema - navode organizatori.

Poslednjeg dana Festivala svi zainteresovani moći će da pogledaju triler Nevidljivi iz 2019, koji je sniman u Litvaniji, Letoniji, Ukrajini i Španiji i koji je režirao Ignas Jonynas.

Jonas se pretvara da je slep i učestvuje na televizijskom plesnom takmičenju gde upoznaje svog atraktivnog plesnog partnera Saulea. Ubrzo postaju najpopularniji takmičari u emisiji. U međuvremenu, Vitas, stari Jonasov poznanik, pušten je iz zatvora gladan osvete, čvrst u uverenju da on nije jedina osoba odgovorna za smrt njegove žene, ali da njen bivši ljubavnik, Jonas, deli krivicu - piše u opisu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, ali je neophodno prijaviti se zbog ograničenog broja mesta, kažu iz EU info kutka.

Oni koji to žele mogu da prate i više filmova, ali moraju da se registruju za svaku projekciju pojedinačno, putem linkova na njihovim nazivima. Rok za prijavu je najkasnije na dan emitovanja do 16 sati ili do popunjavanja mesta.

Organizatori najavljuju da će nakon Niša Festival evropskog filma biti održan i u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: