Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 8. 6. 2022.

| Kultura

Festival folklorne i tradicionalne muzike prvi put u Leskovcu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
leskovac
Festival u Leskovcu; foto: Grad Leskovac

Nastupima kulturno-umetničkih društava iz raznih krajeva, crkveno-horskih ansambla i nizom drugih aktivnostu u porti Sabornog hrama u Leskovcu će 13. i 14. juna biti održan prvi Festival folklorne i tradicionalne muzike.

Festival počinje na dan slave Grada Leskovca, a organizuje ga crkveni ansambl iz tog grada "Branko". Direktor festivala Nikola Ninić kaže da je ideja nastala zbog ograničenog broja nastupa na kojima ansambl može da učestvuje.

Od ideje, došli smo i do same realizacije ovog Festivala. Leskovac će biti domaćin preko dvesta učesnika – navodi Nikolić.

U ponedeljak, 13. juna, Festival će biti otvoren u porti Sabornog hrama od 19 sati, a u slučaju vremenskih nepogoda koncert će se održati u Narodnom Pozorištu. Prvog dana će nastupiti KUD "Panče Pešev“ iz Kumanova, Etno sastav MŠ "Miroslav Lale Stefanović“ iz Užica, lokalni izvođači KUD "Lemind“, kao i sam crkveni ansambl "Branko“.

Iz porte Sabornog hrama u utorak, 14. juna, krenuće defile učesnika gradskim ulicama.

Defile će se kretati do Leskovačkog kulturnog centra, pa sve do Trga Revolucije, gde će se u trajanju od 10 minuta predstaviti neki od učesnika. Povorka će zatim obići Narodni Muzej, pa i crkvu Odžakliju - navode organizatori.

Od 11 sati u dvorištu Šop Đokićeve kuće će se održati i Etno postavka koja će biti prodajnog karaktera, gde će se defile nakratko zadržati. U porti Sabornog hrama od 14 sati biće održana Folklorna radionica za osnovce. U isto vreme u Gradskoj kući "Bore Dimitrijevića Piksle“ biće organizovan okrugli sto na kome će medijator biti muzikolog Nebojša Todorović, a tema razgovora će biti "Crkveni sastavi i folklorne grupe u procesu kulturnog obrazovanja mladih u Srbiji".

Drugo festivalsko veče počinje takođe od 19 sati, a učesnici će biti Hor i orkestar Fakulteta Pedagoških nauka u Jagodini, niški crkveni folklorni ansambl "Branko“, Etno sekcija Muzičke škole iz Niša i Hor mladih "Radojica Milosavljević Ica“, Etno sastav Muzičke škole "Stanislav Binički“ iz Leskovca i
na guslama će nastupiti jerej Milan Doderović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: