Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 13. 10. 2015.

| Kultura

Festival nemačkog filma "Gete fest" u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
film
Biciklistička tura zajedničkih prijatelja u filmu "Hrabar poduhvat" je na programu 17. oktobra

Četvrti festival savremenog nemačkog filma "Gete fest", pod nazivom "Sećanja i nade", biće održan u Nišu od petka 16. oktobra do utorka 20. oktobra, a filmovi će biti prikazivani u NKC-u i bioskopu “Kupina”.

Niška publika imaće priliku da pogleda 12 najnovijih nemačkih filmova, među kojima su oni koji su 2015. bili nominovani za Nemačku filmsku nagradu.

U programu su zastupljene raznovrsne teme i umetnički pristupi - od „istorijske dokumentarne fikcije“ preko iščašenih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalnog vodjenja kamere kroz noćni Berlin u jednom kadru - navode organizatori.

feniks Nemačka filmska nagrada 2015 za najbolju glavnu žensku ulogu pripala glumici za film "Feniks"Festival će otvoriti ostvarenje “Elzer - 13 minuta” o stolaru koji je mesecima spremao atentat na Hitlera, ali je Hitler te 1939. godine završio govor ranije.

Drugog festivalskog dana biće prikazan film “Hrabar poduhvat” i urnebesna komedija "Fak ju Gete" koja je bila najuspešniji nemački film 2013. godine.

Niška publika će imati priliku da vidi i dokumentarac “Titove naočare” po knjizi Adriane Altaras, autorke rođene u Zagrebu u jevrejskoj porodici, koja danas živi u Nemačkoj. Na programu će biti i film “Feniks” koji je rađen prema motivima romana “Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea, koji prati Jevrejku Neli koja se vraća u Nemačku nakon II svetskog rata.

elser Johanu Georgu Elzeru nedostajalo je svega 13 minuta da ubije HitleraBiće prikazani i filmovi “Dok smo sanjali”, kao i ostvarenje “Viktorija” koje je osvojilo Srebrnog medveda za najbolju kameru i veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade - dobitnik "Zlatne Lole" i pet ostalih "Lola": za režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku.

Na programu će biti i “Who am I – Nijedan sistem nije siguran”, “Mladi smo i jaki”, “Jagnje”, “Rez” i “U lavirintu ćutanja”.

Ulaz je slobodan za sve projekcije u toku festivala. “Gete fest” organizuju Gete institut i Niški kulturni centar i "Kupina bioskop".

Trejler za film "Viktorija"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: