Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 26. 10. 2020.

| Kultura

Festival poljskih filmova u niškoj Univerzitetskoj biblioteci

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
univerztitetska biblioteka
Projekcije u Univerzitetskoj biblioteci; foto: JV/V. M.

Od 26. oktobra do 30. oktobra u svečanoj sali niške Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" biće održan četvrti međunarodni festival poljskih filmova "Visla" na kojem će biti prikazana najbolja ostvarenja poljske kinematografije. Ulaz na projekcije je besplatan.

Svakog festivalskog dana biće prikazan po jedan film, a početak projekcija je u 17:30. Prva četiri dana na programu su dugometražni, a poslednjeg festivalskog dana kratkometražni filmovi.

Kritici javnosti biće izloženi najvredniji poljski filmovi, dobitinici nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima. Festival poljskih filmova "Visla" biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima - navode organizatori.

Napominju i da je Niš ove godine jedini grad u Srbiji u kojem će se održati „Visla“ festival, kao i da se pored Srbije, festival održava u još 14 zemalja.

Festival organizuje Fondacija „Wspieram“ iz Poljske u saradnji sa Mladim ambasadorima.

Program:


26. oktobar, ponedeljak 17:30
Zabava zabava
Režija: Kinga Debska, 2018, 88 min.
Tri isprepletene priče žena koje imaju problema sa alkoholom. Dorota je sjajna tužiteljica. Oslanjajući se na imunitet, pokušava da izbegne odgovornost za prekršaje koji su počinjeni „pod uticajem“. Suprug, poznati političar, pomaže joj da svoj problem s alkoholom drži u tajnosti i izvlači je iz raznih nevolja, ali polako gubi strpljenje. Ugledna dečja hirurškinja Teresa izgubila je porodicu zbog pijanstva i ostao joj je samo posao u bolnici u kojoj je šefica odeljenja. Situacija se izmiče kontroli kada dođe na dežurstvo pod uticajem alkohola. Studentkinja Magda voli noćni provod, a pošto odlično uči i ima sjajan posao, niko joj to ne zamera. Devojka u jednom trenutku gubi tlo pod nogama kada se dogodi tragedija nakon što se napila do besvesti.

27. oktobar, utorak 17:30
Plavi Hahari
Režija: Cezary Grzesiuk, 2018, 94 min.
Navijanje je poput religije. Verujete da to ima smisla i da je „Ruch Chorzów“ najbolji tim na svetu. Sve dok imaš tu veru, ne sumnjaš - kaže jedan od likova u filmu. „Plavi hahari“ su svojevrsna počast navijačima „chorzówskog“ kluba koji igra u Prvoj ligi. Cezary Grzesiuk pred kamerom ispituje druge strastvene fanove Rucha, između ostalih režisera Kazimierz Kutza i pisca Vojciecha Kuczoka. Međutim, manje ih pita za voljeni klub, a više za suštinu i čitav smisao navijanja. Režiser se zbližio sa njihovom zajednicom i dopro je do grupe ultra huligana, odnosno Psihofanova. Snimio je takođe one huligane kojima je ulazak na stadion zabranjen. Snimanje filma je trajalo 11 godina.

28. oktobar, sreda 17:30
Gvozdeni most 
Režija: Monika Jordan-Modzianovska, 2019, 84 min
U središtu ove priče je ljubavni trougao koji ima obeležja greha i osećanja srama. Kacper koji radi kao nadzornik u rudniku, ima aferu sa suprugom svog prijatelja sa posla. Kako bi mogao da se viđa sa ljubavnicom, šalje ga u najdublje i najopasnije delove rudnika. Međutim, u filmu Jordan- Modzianovske susrećemo se sa ljudima od krvi i mesa, pa kada se desi nesreća i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici se pridruže akciji spasavanja. Nemogućnost suočavanja sa zarobljenim Oskarom tera ih da odgovor pronađu u sebi. Vođeni osećajem krivnje (moždairacionalnim) likovi pokušavaju da ponovo probude najbolji deo sebe, a pored mračnih pećina rudnika na svetu postoje i mnogo mračnija područja, nalaze se na dnu ljudskog srca.

29. oktobar, četvrtak 17:30
Planeta samaca 2 
Režija: Sam Akina, 2018, 120 min.
Nastavak hita u koji su se zaljubili milioni gledalaca. Veza Anje i Tomeka prolazi kroz ozbiljnu krizu. On, poznati šoumen, uopšte nema nameru da se skrasi. Suprotno tome, ona želi ozbiljnu vezu. U međuvremenu se na horizontu pojavljuje Aleksandar - milioner očaran Anjom, vlasnik aplikacije Planeta Samaca, uveren da su on i romantična nastavnica muzičkog odgoja stvoreni jedno za drugo.

30. oktobar, petak 17:30 

Blok kratkometražnih filmova studija Munka

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: