Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 22. 11. 2019.

| Kultura

Festival u Aleksincu ove godine bez ijednog Trifunovića, dugogodišnji selektor nije ni pozvan

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Toma Trifunović
Trifunović kaže da je sada "nezvan gost"; foto: printskrin N1

Počelo je izbacivanjem predstave u kojoj igra glumac Sergej Trifunović, a sada je nezvani gost na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu i njegov otac i dugogodišnji selektor Toma Trifunović. Iako je emotivno vezan za festival, kaže da ga ove godine neće pratiti ni iz publike - jer ga niko nije pozvao. Organizatori kažu da zvanično niko nije pozvan, ali da su svi, pa i bivši selektor, dobrodošli na festival.

Aleksinački pozorišni festival je prethodnih godina važio za jedan od najboljih u Srbiji. Predstave je birao Tomislav Trifunović, koji je od 2016. godine bio umetnički direktor i selektor.

Tako je bilo sve do prošle godine - kada je mesecima ranije zakazana predstava u kojoj njegov sin Sergej igra glavnu ulogu, naprasno izbačena sa repertoara. Iako je objašnjenje za zabranu bio "eventualni sukob interesa", u to skoro niko nije poverovao, jer je Trifunović dve godine ranije igrao na istom festivalu i dobio nagradu.

Na to nije oćutao dugogodišnji selektor Toma Trifunović koji je smatrao da je njegovom sinu zabranjeno da igra "jer vređa rukovodstvo Srpske napredne stranke" i podneo je ostavku na tu funkciju.

Posle dugo godina pozorišni festival neće pratiti ni iz publike. toma trifunović Prošle godine je bio u publici, ali ove godine nije pozvan; Foto: M. Z.

Nezvan gost nikome nije mio, kako ja mogu da dođem tamo kad nisam pozvan? Šta bi to značilo da ja dođem nepozvan, to bi onda značilo da sam ja došao njih da kontrolišem ili kako to već može neko da protumači, a može da se protumači na sto načina. Nadam se da znate Srbiju i kakvih ljudi ima. Da sam pozvan došao bih, ne bih ništa komentarisao, ali bih sigurno došao, jer sam ja emotivno vezan za taj festival iz više razloga - kaže Trifunović.

Ovogodišnji repertoar ne želi da komentariše - jer se o ukusima ne raspravlja.

Ipak, napominje da se on tokom svog rada uvek vodio kvalitetom predstava i tekstova, a da je jedine ustupke pravio zbog para, jer kvalitetne predstave koje su bile jako skupe nisu mogle da budu izvedene u Aleksincu.

Ističe i da mu je "nakon svega žao gluposti koje su se dogodile i umrljale festival", jer je predstava zabranjena zato što se nekome nije sviđalo političko delovanje jednog glumca.

Organizatori pozorišnog festivala u Aleksincu kažu da zvanično nikoga nisu zvali da dođe, pa ni sadašnjeg selektora, ali da su svi dobrodošli i da nije bilo zle namere.

Osim "zabranjenog Sergeja" i njegovog oca koji je nezvani gost, na pozorišnom festivalu u Aleksincu neće biti ni Branislav Trifunović koji kaže da sve što se oko toga dogodilo "služi na čast ljudima koji vode grad i festival".

Ako misle da nisu dužni ništa Tomislavu Trifunoviću - onda njima na čast, nemam drugi komentar - dodaje Trifunović.

Kaže i da je primetio da se više ne govori o tom festivalu kao ranije, te da je verovatno izgubio na značaju i da ne zna ni ko učestvuje ove godine na njemu.

Novi selektor Slobodan Ćustić, koji je birao predstave koje će se igrati od večeras, rekao je da neće dozvoliti politiku na sceni, na šta Trifunović odgovara:

Možda bi trebalo da ne dozvoli da se lokalni političari mešaju u to ko treba da igra, a ko ne. Mislim da je to bilo uplitanje politike u festival, a sve ostalo je proizvod samovolje jednog predsednika opštine - ističe Branislav Trifunović.

Podsetimo, prošlogodišnje izdanje festivala obeležilo je cenzurisanje predstave sa Sergejem Trifunovićem, a kako je počeo tako se i završio - otkazivanjem. Glumci su stali uz njega i nisu došli u Aleksinac da igraju predstave, publika je vraćala karte, a umetnici nagrade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bitići

    13:21 // 23. 11. 2019.

    Vidi, čuda! Iz R. Srpske. Eto, mene svi bojkotuju u Nišu, pa i Južne vesti. I, šta?! Ćuti i podnosi. Ima, srećom, drugih gradova. Tamo se i nekako prođe, kad nisi ničiji, svima smetaš. Ovo je zemlja čuda, gde mesta više nema za bilo kakvo čudo.

  • I. I.

    03:29 // 23. 11. 2019.

    Sa druge strane, tu je Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Naši dani". Da se razumemo, nikome ne smeta što gostuje pozorište iz Srpske, naprotiv, ali se time - mislim, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - krše propisi festivala, koji kažu da je festival takmičenje predstava iz Srbije. A to je možda zato što je "Naše dane" režirao Jug Radivojević, svojevremeno potpisnik podrške Vučiću.

  • I. I.

    03:25 // 23. 11. 2019.

    Još nekog nema na ovogodišnjem festivalu - Kokana Mladenovića. Tri godine su njegove predstave na festivalu odnosile nagrade kritike i publike, a sada ga neće biti. Mogla je komotno da se nađe na festivalu njegova predstava "Pad", ali nije zgodno, u njoj glumi Bane Trifunović, i ko za šta bi Kokan mogao da kaže ako izađe na binu posle predstave...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: