Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 6. 12. 2021.

| Kultura

Figure iz Pločnika kod Prokuplja na digitalnoj mapi Srbije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pločnik
Arheološka iskopavanja u Pločniku kod Prokuplja; Foto: Lj. M.

Oko 80 figurina koje su u prethodnom periodu pronađene na arheološkom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, naći će se u 3D formatu na digitalnoj mapi Srbije. Projekat "Lica Pločnika, digitalna biografija antropomorfnih i zoomorfnih figurina sa lokaliteta Pločnik" finansira nadležno Ministarstvo kulture i informisanja sa 600.000 dinara, a realizuje Narodni muzej Toplice u Prokuplju.

Najveći deo arhološkog materijala otkriven je tokom iskopavanja od 1996. do 2013. godine, a deo pronađenih predmeta se, osim u prokupačkom Muzeju, čuva i u Narodnom muzeju u Beogradu.

U Muzeju naglašavaju da je ovo samo deo figura pronađenih u Pločniku, te da trenutno ne postoje fizičko- tehnički uslovi da sve budu prezentovane javnosti, niti da im se obezbedi pristup za naučno istraživanje. figure iz pločnika Pronađene figure na arheološkom nalazištu u Pločniku; Foto: Lj. M.

Novi pristupi u tehničkoj dokumentaciji arheoloških nalaza putem bezkontaktnog 3D skeniranja omogućavaju da tačni metrički podaci, kalibrisane boje i fina geometrija budu dokumentovani i sačuvani u formatima čitljivim putem nekomercijalnih softvera - kažu u Muzeju.

Odrađene figure u digitalnoj formi predstavljaju dragoceno svedočanstvo iz praistorijskog perioda topličkog kraja, odnosno jugozapadne Srbije. Na taj način je moguće podeliti ih sa naučnom zajednicom, kao i sa širom publikom zainteresovanom za arheološku baštinu iz tog perioda praistorije.

Pločnik, najstariji metalurški lokalitet u svetu

Sam Pločnik, kao središte južnovinčanske kulture, postao je najstariji metalurški, a samim tim i industrijski centar pronađen na svetu. 

Prva iskopavanja na ovom lokalitetu počela su još davne 1927. godine, tokom radova na izgradnji pruge Niš - Kosovo Polje i nakon toga, u zavisnosti od finansija, rađena su periodična istraživanja. 

Inače, po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika se prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti, više od 5.000 godina pre Hrista. 

Arheolozi smatraju da ovo je bilo veliko naselje, jer su do sada otkrivene i velike keramičarske radionice i pronađen veliki broj predmeta iz tog perioda. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: