Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 1. 2. 2018.

| Kultura

“Filaž" nije hir već potreba - predstavljen 14. broj niškog filmskog časopisa

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Savić i Dabić
Kreativni dvojac "Filaža"; Foto: JV

Teorijske i istorijske filmske teme, kritike, izveštaji sa festivala, ali i veliki intervju sa Robertom De Nirom, popunjavaju stranice novog broja “Filaža”. Najsadržajniji filmski časopis u Srbiji i regionu, kako objašnjavaju urednici, primer je decentralizacije u kulturi i nastavljač bogate jugoslovenske tradicije filmskih časopisa.

Kroz rubrike "Zumiranje", "Far", "Krupni plan", "Rakursi" i "Kinopis" na 115 strana novi "Filaž" za filmofile ispituje širok opseg tema - interakciju filma i književnosti kroz vezu Bastera Kitona i Semjuela Beketa, izveštaje sa berlinskog, sarajevskog, solunskog festivala. U “krupnom planu” su Robert De Niro i režiser Danilo Bećković kroz intervjue, a kroz kritički “rakurs” provučeni su filmovi “Pod lupom”, “Povratnik”, “Marsovac”, ali i domaći “Vlažnost” i “Jesen samuraja”.

Glavni urednik “Filaža” i v.d. direktora NKC Srđan Savić objašnjava da "Filaž" nastavlja tradiciju jednog od najuspešnijih jugoslovenskih i evropskih časopisa, sarajevskog “Sineasta” i da nije nastao slučajno već iz “niškog filmskog kritičarskog kruga”.

Bili smo i ostali jedini klasični filmski časopis koji obrađuje sadašnji i prošli kinematografski trenutak, a pruža autorska i stvaralačka dela kroz filmsku kritiku i publicistiku - kaže Savić.

Novi broj "Filaža" obrađuje filmsku sezonu leto-jesen 2016, a ovo kašnjenje član redakcije Dejan Dabić objašnjava birokratskim poteškoćama.

Zbog zakonskih peripetija kasnilo je potpisivanje ugovora sa autorima, pa samim tim i brojevi. Pokušaćemo sada da uhvatimo korak. Mi ne želimo da se bavimo trivijalnim stvarima, afirmišemo ozbiljan i analitički pristup filmu. Mnoge stvari da nisu u Filažu ostale bi nezabeležene, kao intervju sa Piterom Bogdanovičem - kaže Dabić.

Novi 14. broj može se kupiti na Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu, a košta 300 dinara.

Za 2018. godinu planirana su 2 izdanja - jedno na proleće, a drugo neposredno pre niških “Filmskih susreta”, najavljuje kreativni tandem "Filaža" Savić-Dabić.


Miltojević: Smutna vremena za nišku kulturu

Jedan od autora u "Filažu" i poznati niški filmski publicista Branislav Miltojević navodi da je 10 godina “besposličar” i da “oseća gnev prema Gradu”.

Ko nam sve odlučuje u kulturi u Gradu, kulturne institucije su postale sigurne kuće za razne kadrove i birokratiju, niko ne ulaže u kritičare, Grad treba da se potrudi više, "Filaž" je jedina oaza, čak je i filmska kritika na RTS nisko pala - kaže Miltojević.


Savić: Zašto "Filaž" postoji i "šta će nam to"?

Objašnjavajući poziciju časopisa u kulturnom i ideološkom ambijentu, Savić kaže da zbog pitanja “šta će nam to” formiraju se “izgubljene generacije koje imaju nenadoknadivu manjkavost znanja i iskustva”.

Kad neko gleda film nenaoružan znanjem, on ne može da formira elementarni ukus, ni začetak ukusa. Filmski časopisi treba da probude misao o filmu, a kritika je uvek prethodila velikim filmskim pravcima. Ako ne budemo imali kritiku, na kraju nećemo imati ni kulturu. "Filaž" nije hir već potreba ostaviti nešto za budućnost, ali "Filaž" treba da počiva na sistemu, a ne na slučajnosti i entuzijazmu ljudi koji su se skupili - navodi Savić.

Inače, dodaje Savić, dobijamo ono što danas imamo - “filmski i vizuelno nepismene generacije koje ne znaju šta je rijaliti, a šta su dokumentarni filmovi”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • GoranČe

    00:12 // 2. 2. 2018.

    Duboko poštovanje prema ovakvim misliocima. A to što su naše Nišlije treba da nas čini i ponosnim.
    Čitate li ovakve i slične vesti, vrhuško gradska? Treba li vam prevod?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: