Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 16. 9. 2021.

| Kultura

Film "Nebesa" Srđana Dragojevića večeras u Narodnom pozorištu otvara leskovački festival "LIFFE"

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
LIFFE
Festival će svečano otvoriti režiser Srđan Dragojević; foto: M. M.

Izložbom fotografija ”40 godina filma Majstori, Majstori” u Narodnom muzeju u Leskovcu danas u 18 sati počeće 14. Internacionalni festival Filmske režije LIFFE. Svečano otvaranje, uz brojne zvanice, zakazano je za 18:45 u Narodnom pozorištu, a festival će zvanično otvoriti reditelj Srđan Dragojević, nakon čega će biti prikazana projekcija njegovog filma Nebesa. Današnji program u bioskopskoj sali od 21 sat zatvoriće film Lihvar.

Ove godine zbog epidemiološke situacije festival će biti održan i na onlajn platformama, te će publika danas moći i da uživa u tri projekcije, a prva je na programu od 17 sati, kada će biti prikazan film Nacionalna klasa. Od 19 sati biće prikazan slovenački film Zastoj, dok će današnji onlajn program zatvoriti nemački film Undine.

Imali smo dva scenarija za večerašnje otvaranje, s obzirom na trenutnu situaciju sa virusom. Prvobitna želja svih je bila da se festival u potponosti održi uživo i da imamo glamurozno otvaranje, kao prethodnih godina pre korone. Razmišljali smo i o tome da ceo LIFFE bude onlajn, ali smo ipak uspeli da dođemo do scenarija da uživamo i uživo u filmovima. S obzirom na ograničenja, otvaranje neće biti tako galmurozno, ali ćemo i ove godine imati neke od najvećih glumaca, režisera, reditelja na otvaranju - rekla je direktorka LKC-a Sanja Conić.

U takmičarskom delu programa takmičeće se 17 filmova koji će biti prikazivani svake večeri do 21. septembra, kada će biti dodeljene nagrade najboljima. Već je ranije objavljeno da je laurat za nagradu ”Živojin Žika Pavlović” koju Internacionalni festival filmske režije LIFFE u Leskovcu dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković.

Pored glavnog takmičarskog programa, publika će ove godine moći da vidi i "divlje filmove" koji će biti emitovani svakog dana od 21 sat na platformi, a biće organizovane i mnoge radionice za studente umetničkih fakulteta, kao i izložbe.

Ono što LIFFE razlikuje od drugih filmskih festivala u Srbiji jeste i to što će publika moći da uživa i u filmovima iz regiona, ali i Evrope, a u subotu će od 19 sati premijerno u Srbiji biti prikazan hrvatski film Murina.

Podsetimo, LIFFE se, uz niške Filmske susrete, od juna nalazi među 7 najprestižnijih festivala u Srbiji.

Za sve projekcije filmova iz glavnog takmičarskog programa prodaju se karte po ceni od 200 dinara. Za ostale projekcije ulaz je slobodan, karte se prodaju na biletarnici Leskovačkog kulturnog centra. Sve filmove na onlajn platformi publika može gledati po ceni jedne bioskopske ulaznice u iznosu od 200 dinara. Filmovi su dostupni samo u naznačenom terminu prema festivalskom programu koji možete videti na ovom linku.

Takođe, danas će, zbog spremanja za svečano otvaranje, za saobraćaj biti zatvoren deo Ulice Koste Stamenkovića, od raskrsnice sa Mlinskom ulicom do Gimnazije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    12:29 // 16. 9. 2021.

    Hmmm... Dragojević, jel to beše onaj što sa Nešom Galijom sedeše u skupštini ispred SPS i kidaše živce normalnim, građanski i demokratski nastrojenim građanima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: