Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 17. 9. 2016.

| Kultura

Film "S one strane" pobednik LIFFE-a

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
Scena iz filma
Jednoglasna odluka žirija; Foto: detalj iz filma

Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta osvojio je Grand Prix "Živojin Žika Pavlović" na devetom leskovačkom festivalu filmske režije LIFFE za svoj film "S one strane", dok je za najbolji studentski film, nagradu koja se prvi put dodeljuje  ove godine, odabran "Žurka je večeras" mlade studentkinje režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Katarine Mutić.

Za film "S one strane" je tročlani žiri koji su činili Srdan Golubović, Nataša Ninković i Ognjen Sviličić zaključio da je rediteljk Ogresta načinio "izuzetan režijski pristup koji nas sigurnom rukom provodi kroz lavirinte emocija glavnih likova".

Odluka je bila jako teška, ali doneli smo je jednoglasno. Par puta smo se premišljali, merili, sekli i na kraju doneli, čini nam se, pravu odluku - kaže predsednik žirija, reditelj Srdan Golubović.

Drugu nagradu je osvojila rediteljka Ines Tanović za bosanskohercegovački film "Naša svakodnevna priča", dok je treća dodeljena srpskom reditelju Olegu Novkoviću za "Otadžbinu".

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu dobila je Ksenija Marinković za ulogu u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hsrvatske", a za najboljeg muškog glumca na ovogodišnjem LIFFE-u izabrani su Lazar Ristovski za ulogu u filmu Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe" i Nebojša Glogovac za svoju ulogu u "Ustavu Republike Hrvastke".

Za Grand Prix ovogodišnjeg, devetog LIFFE-a po redu, u Leskovcu se borilo čak 12 filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Najveće interesovanje publike izazvao je "Ime Dobrica, prezime nepoznato" sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, koji je na LIFFE-u dobio i priznanje "Živojin Žika Pavlović" za izuzetan doprinso srpskom filmu, koje su pre njega poneli Bata Živojinović, Miki Manojlović, Dragan Nikolić, Lazar Ristovksi i Rade Šerbedžija.

Za 4 dana festivala Leskovac je posetilo desetak najuticajnih i najpopularijih filmskih radnika u ovom trenutku, poput Slavka Štimca,Mikija Manojlovića, Branislava Lečića, Ane Sofrenović, Zijaha Sokolovića, Mirjane Karanović i drugih.


Bogat program i poslednje festivalske večeri

Večeras će u takmičarskom delu biti prikazano ostvarenje “Dnevnik mašinovođe” sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.

U revijalnom delu, osim još tri kratkometražna studentska filma, premjeru u Srbiji će imati “Film o Bitlsima” Rona Hauarda, i to svega dva dana nakon velike svetske premijere u Londonu.

Inače, LIFFE je internacionalni festival filmske režije koji se u Leskovcu prikazuje po 9. put. Ove godine je od utorka do subote 17. septembra na repertoaru 12 takmičarskih filmova, koji su nagrađivani ili su učestvovali na brojnim evropskim i svetskim festivalima.

Prema ocenama nekih glumaca i reditelja, LIFFE je postao najvažnija manifestacija za kinematografiju u čitavom regionu.

Kompletan repertoar možete pogledati na sajtu Leskovačkog kulturnog centra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dusan dojcinovic

    09:39 // 19. 9. 2016.

    Lazar je pokazao velicinu, a ovi nisu umeli da ni naslov sroce kako treba.propustio sam film, zbog obaveza, ali bice prilike, nadam se..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: