Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 20. 4. 2020.

| Kultura

Film, koncert, tribina i predstava ove nedelje na sajtu Leskovačkog kulturnog centra

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
sedišta pozorište
Program se emituje na sajtu Leskovačkog kulturnog centra; Ilustracija; Foto: B. S.

Zbog zatvaranja ustanova kulture usled epidemije virusa korona i vanrednog stanja u Srbiji, Leskovački kulturni centar sadržaj je prebacio na svoj sajt. Ove nedelje publika će moći da pogleda dokumentarni film Doviđenja, kako ste?, predstavu Fizičari, uživa u koncertu violiniste Jovana Kolundžije i pogleda tribinu sa rediteljem Vukom Ršumovićem.

Sredinom marta u Srbiji je uvedeno vanredno stanje, kao i mere za sprečavanja širenja virusa korona. Jedna od mera je i zabrana okupljanja velikog broja ljudi na jednom mestu, zbog čega su zatvoreni bioskopi, ali i mnoge ustanove kulture. Leskovački kulturni centar, zbog nastale situacije, od početka aprila svoj program emituje na sajtu.

Kako kažu u ovoj ustanovi, publika će ove nedelje moći da pogleda predstavu Fizičari, koju je 2014. godine radila grupa glumaca amatera Leskovačkog kulturnog centra i Gimnazije Leskovac. Predstava je na repertoaru u utorak, 21. aprila od 21 sat.

Dan kasnije, na programu je dokumentarni film Leskovčanina Borisa Mitića Doviđenja, kako ste?

Film Doviđenja, kako ste? je satirična dokumentarna bajka o jednom junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta. Sniman je 4 godine duž 50.000 kilometara sporednih puteva Srbije i Republike Srpske, uz naraciju Nebojše Glogovca i aforizme Beogradskog aforističarskog kruga - kažu u LKC-u.

U četvrtak, 23. aprila od 21 sat, publika će moći da uživa u koncertu violiniste Jovana Kolundžije, koji je u Leskovcu nastupio 2018. godine na Strings festivalu.

Ovonedeljni program zatvoriće tribina sa rediteljem Vukom Ršmovićem, koja je na programu u subotu, 25. aprila od 21 sat.

Sav sadržaj emituje se na sajtu Leskovačkog kulturnog centra.

Program od 21. do 25. aprila

Utorak, 21. april

21:00 - Predstava - Fizičari, koprodukcija Leskovačkog kulturnog centra i Gimnazije Leskovac

Fizičari, koji se po mišljenju mnogih kritičara smatra Direnmatovim najboljim delom, je ustvari komentar na moral naučnika u svetu punom beskrupuloznih političara.  Johan Wilhelm Mebius, fizicar, pretvara se da je lud i ulazi u ulogu kralja Solomona u sanatorijumu “Višnjik” kako bi sakrio njegova opasna naučna otkrića. Tu su takođe i “Ajnštajn” i “Njutn”, agenti iz Rusije i Amerike, koji prate rad Mebiusa. Međutim, poremećena upravnica sanatorijuma, Dr. Matilda fon Kand, kopira Mebiusove beleške i planira da uspostavi kontrolu u svetu. Fizičari ostaju u sanatorijumu, shvativši da spoljni svet postaje sve poremećeniji. 

Reditelji: Darko Zloporubović i Nikola Šćepanović 

Uloge: Katarina Argirović, Zlatko Todorović, Nikola Šćepanović, Milan Jakovljević, Žarko Mitić, Danijela Kostić, Milica Kocić, Stanislava Petrović , Aleksandar Đorđevic 

Sreda, 22. april

21: 00 - Projekcija dokumentarnog filma - Doviđenja, kako ste?, režija: Boris Mitić 

Film Doviđenja, kako ste? je satirična dokumentarna bajka o jednom junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta, sniman je četiri godine duž 50.000 km sporednih puteva Srbije i Republike Srpske, uz naraciju Nebojše Glogovca i aforizme Beogradskog aforističarskog kruga. 

Autor ovog dokumentarnog filma, nosilac 12 međunarodnih nagrada sa preko 80 svetskih festivala, je Leskovčanin Boris Mitić, jedan od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista. Pored filma Doviđenja, kako ste?, režirao je i filmove Pretty Dyana, Unmik Titanik i Slatko od ništa. Iako samouk, Mitić je i gostujući predavač na preko 50 filmskih škola širom sveta. Trenutno sa suprugom i troje dece živi u Zagrebu, a u Leskovac dolazi da bakin stan pretvori u porodični muzej, a vikendicu u Golemoj Njivi u budući radni prostor. 

Četvrtak, 23. april

21: 00 - Koncert violiniste Jovana Kolundžije

Jovan Kolundžija je jedan od najvećih i  najuspešnijih srpskih muzičkih izvođača umetničke muzike. Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu. Osnivač je Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Gvarnerius po Gvarnerijusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih trideset godina. Deo svog vremena posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini - Centru lepih umetnosti Gvarnerius u kojem je, od njegovog osnivanja 2001. godine, realizovano više od 850 umetničkih programa. Odlukom Vlade Republike Srbije, Ustanova Gvarnerius je 2013. godine dobila status Ustanove kulture od nacionalnog značaja. Na Strings festivalu 2018. godine Jovan Kolundžija je nastupao uz klavirsku pratnju Vuka Božilovića. 

Subota, 25. april

21:00 - Tribina U krupnom planu, gost reditelj Vuk Ršumović

Vuk Ršumović, reditelj, scenarista i dramaturg, gostovao je na tribini U krupnom planu 30. novembra 2016, godinu dana nakon pobede na 8. festivalu LIFFE za film Ničije dete za koji potpisuje i scenario. Govorio je, između ostalog, da nagrada koja nosi ime Živojina Pavlovića za njega ima poseban značaj jer je bio student slavnog sineaste na Fakultetu dramskih umetnosti. Prisetio se učešća na svetskim festivalima, gde je njegov rediteljski prvenac osvojio više od 35 nagrada. Posebno je značajna venecijanska Mostra, na kojoj je film 2014. imao svetsku premijeru i dobio tri nagrade, fipresci za najbolji film u pratećim programima, nagradu za najbolji scenario i nagradu publike u selekciji Nedelja međunarodne filmske kritike. Na 43. Fest-u dobio je, takođe tri nagrade, Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, nagradu "Nebojša Đukelić" i nagradu za najbolju mušku ulogu Denisu Muriću.    

Sa posebnim simpatijama govorio je o služenju vojnog roka u Leskovcu, o značaju festivala LIFFE-a i tribinama na kojima umetnici govore o sebi, svom radu i načinu na koji su postali to što jesu u umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: