Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 7. 11. 2014.

| Kultura

Film o Niku Kejvu otvara “Slobodnu zonu”

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
kejvv.jpg
Film o Niku Kejvu na otvaranju "Slobodne zone"

Projekcijom dokumentarnog filma “20.000 dana na Zemlji” o muzičaru Niku Kejvu večeras se u bioskopu “Vilin grad” otvara 10. filmski festival “Slobodna zona”, koji će trajati do 12. novembra.

Nakon svečanog otvaranja u “Vilinom gradu”, svake naredne večeri u toku trajanja festivala, filmovi će biti prikazivani u prostorijama Niškog kulturnog centra od 19 i 21 sat. Niška publika će do 12. novembra imati priliku da pogleda ukupno jedanaest ostvarenja režisera iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Hrvatske, Belgije, Ukrajine, ali i Izraela, SAD-a, i Mauritanije.

Kako ističe urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, Dejan Dabić, svi filmovi koji su bili u užem izboru su društveno angažovani, ali su selektori odabrali one koji su “kinematografski najrelevantniji i nagrađivani na brojnim festivalima”. Jedan od takvih filmova je, prema njegovim rečima, film “20.000 dana na Zemlji” kojim će ovogodišnja jubilarna “Slobodna zona” otpočeti. timbaktu "Timbuktu" grad u kome je zabranjen smeh

Kejv je svojevrsna medijska ikona, a sam film je već dobio nagrade na filmskim festivalima, tako da je zadovoljstvo jubilej otvoriti sa ovim ostvarenjem. Inače, film “20.000 dana na Zemlji” je dobio taj naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama gde je sabirao koliko dana je već živ - kaže Dabić.

Ističući da svi filmovi koji će biti prikazani pokreću neka pitanja, Dabić pored filma o Kejvu publici preporučuje film “So zemlje” Vima Vendersa, a posebno je oduševljen, kako kaže, filmom “Pleme” koji će biti prikazan na zatvaranju “Slobodne zone”.

Takav film još niste videli! Kada sam ga prvi put pogledao, nisam verovao. To je film bez ijedne izgovorene reči, na znakovnom jeziku, i vrlo uzbudljiva filmska priča - navodi on.

Karte za prvo veče festivala koštaju 260 dinara, dok će ulaznice za projekcije ostalih filmova u Niškom kulturnom centru posetioci moći da kupe po ceni od 100 dinara.

PROGRAM

Petak, 7. novembar u 20 sati, Bioskop “Vilin grad”

“20.000 dana na Zemlji” (2014/ VelikaBritanija)

Sinopsis: Dvadeset četiri časa u životu Nika Kejva - od zvuka jutarnjeg budilnika do večernje šetnje plažom posle koncerta.

Subota, 8.novembar, NKC

19 sati  - “So zemlje” (2014/ Francuska)

Sinopsis: Poslednjih 40 godina, fotograf Sebastiao Salgado putovao je kontinentima, svedočeći o nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije: međunarodnim sukobima, izgladnjivanjima i proterivanjima. Sada se upušta u otkrivanje prastarih predela, divlje flore i faune, grandioznih pejzaža...

21 sat - “Ljubavna odiseja” (2014/ Holandija, Hrvatska)

Sinopsis: Tatjana posećuje petoricu svojih bivših partnera u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto su te veze propale.

Nedelja, 9.novembar, NKC

19 sati - “Nula motivacije” (2014/ Izrael)

Sinopsis: Rediteljka ulazi na velika vrata farsičnim i pomalo grotesknim portretom svakodnevnog života ženske jedinice izraelske vojske.

21 sat - “Potraga za Felom” (2014/ SAD)

Sinopsis: Priča o Feli Kutijevom životu, njegovoj muzici (afrobit) i njegovom društvenom i političkom značaju u Nigeriji, ali I širom sveta.

Ponedeljak, 10. novembar, NKC

19 sati - “Dolazimo kao prijatelji” (2014/ Francuska, Austrija) dolazimo kao prijatelji Film "Dolazimo kao prijatelji"

Sinopsis: Dok ratom rastrzani Južni Sudan traži priznanje nezavisnosti od svog severnog suseda i njihovog brutalnog predsednika Omara al-Bašira, mali avion kućne radinosti sleće iz Francuske.

21 sat - “Omar” (2013/ Palestina)

Sinopsis: Napeti triler koji drži pažnju od početka do kraja o izdaji, navodnoj i realnoj, u okupiranim teritorijama Palestine.

Utorak, 11. novembar, NKC

19 sati - “Ne ostavljaj me” (2013/ Belgija, Holandija)

Sinopsis: Tragikomična oda posvećena neuspehu i smeštena u selo na ivici Belgije. Flamanac Bob i Valonac Marsel dele samoću, smisao za humor i žeđ za alkoholom.

21 sat - “Timbuktu” (2014/ Francuska, Mauritanija)

Sinopsis: Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo među dinama sa svojom ženom Satimom, ćerkomTojom i Isanom, njihovim dvanaestogodišnjim pastirom. U gradu su zabranjeni muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal.

Sreda, 12. novembar, NKC zirafada

19 sati - “Žirafada” (2013/ Francuska, Italija, Palestina)

Sinopsis: Rita, ženka žirafe neće preživeti ako joj veterinar ne nađe novog partnera. Ali, jedini zoološki vrt koji može da pomogne, nalazi se u Tel Avivu.

21 sat - “Pleme” (2014/ Ukrajina)

Sinopsis: Gluvonemi tinejdžer odlazi u specijalizovani internat gde, kako bi preživeo, postaje deo Plemena, okrutne organizacije koju vode ostali učenici. Njegova ljubav prema jednoj od konkubina grupe će ga nevoljno odvesti u kršenje nepisanih pravila unutar hijerarhije.

Trejler za film "20.000 dana na Zemlji"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: