Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 12. 8. 2020.

| Kultura

Film o Tomi Zdravkoviću - priča o prijateljstvu, ljubavi i muzici

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
film toma
U glavnim ulogama Milan Marić i Tamara Dragičević, foto Instagram TomaZdravkovicFilm

Tužno leto, Danka, Šta će mi život, Da l' je moguće, samo su neki od hitova Tome Zdravkovića čije će nastajanje biti prikazano u filmu o nezaboravnom srpskom pevaču. Snimanje je počelo krajem jula, a dotaći će same početke i vrhunac Tomine slave, sve njegove ljubavi koje su mu bile inspiracija za pesme, ali i prijatelje sa kojima je činio umetnički milje tadašnje Jugoslavije.

Prva klapa dugoočekivanog filma o ovom boemu već je pala, a režiju potpisuju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac. Kako kažu u Filmskom centru Srbije, osim života slavnog muzičara, u filmu će biti prikazan i njegov odnos sa velikim brojem prijatelja.

Pored Tome Zdravkovića, pojavljuju se i mnogi poznati umetnici tog vremena poput Silvane Armeulić, Dragana Nikolića, Predraga Živkovića Tozovca, Bore Todorovića i drugih.

Film će se snimati okvirno 60 dana na raznim lokacijama u našoj zemlji, a planirano je da premijerno bude prikazan početkom 2021. godine - navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Da snimanje protiče u dobroj atmosferi i bez problema kaže glumac iz Aleksinca Saša Stanković, koji je statirao na setu u hotelu "Avala" u kojem su snimane scene prvog Tominog nastupa u Tuzli. toma Bez scena u rodnom Aleksincu, foto: Instagram TomaZdravkovicFilm

Bio sam na setu kada se snimala scena Tominog prvog nastupa u Tuzli. On je tada bio sa pevačicom Silvanom Armeulić, koja ga je zapravo i probila na muzičku scenu. Atmosfera je izuzetno dobra, zna se ko šta radi, disciplina je na visokom nivou i svi protagonisti filma su profesionalni i rade to na vrhunskom nivou. Sve je perfektno - kaže Stanković.

Film se snima u doba epidemije virusa korona, a Stanković kaže da se poštuju sve mere zaštite i da se među glumcima i statistima ne oseća nikakav strah, ali da ima neizmerne radosti zbog rada na ovom projektu.


Bez scena u Aleksincu, Leskovcu i Pečenjevcu

Toma Zdravković rođeni je Aleksinčanin, svoje detinjstvo proveo je u Pečenjevcu, a muzičku karijeru u Leskovcu. Ipak, ovaj period njegovog života u filmu neće biti prikazan, niti će se ijedna scena snimati u ovim krajevima.

Kako su objasnili producenti Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović, za ova mesta se nisu odlučili jer nije ostalo mnogo od arhitekture iz pedesetih i ranih šezdesetih, za razliku od Valjeva, gde je snimanje i počelo. statisti Na setu i glumac iz Aleksinca Saša Stanković, foto: privatna arhiva

Prema Stankovićevim rečima, bar eksterijer je trebalo snimiti u mestima Tominog rođenja i odrastanja.

Bar je eksterijer, ambijent i okolinu trebalo snimiti u Aleksincu, Leskovcu i Pečenjevcu. Ipak je to Toma zaslužio, ali i jug Srbije koji je iznedrio takvog umetnika. Priča će biti lepa i pitka, ali mi (sa juga, prim. aut) znamo onu drugu priču o Tomi Zdravkoviću - odakle je, šta je i kako je i to su neki delovi koji u filmu neće biti prikazani - kaže Stanković.

Iako u filmu neće biti detalja o njegovom poreklu i mestima u kojima je odrastao, Stanković smatra da je jako važno što se neko setio da uradi priču o velikom srpskom muzičaru.

Inače, glavne uloge u filmu tumače Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković i Olja Bacić. toma statisti 2 Bez problema na snimanju, foto: privatna arhiva

Uporedo sa filmom snima se i serija o Tomi Zdravkoviću, a kako kažu organizatori, ni u jednom delu se neće koristiti originalni snimci sa nastupa i koncerata, već će sve scene biti snimljene.

Ovaj projekat je na konkrusu 2018. godine od Filmskog centra Srbije dobio 45 miliona dinara.

Podsetimo, iako se mislilo da je Toma rođen u Pečenjevcu, tu je zapravo samo proveo detinjstvo, a rodni grad mu je Aleksinac.

Na dvadesetogodišnjicu njegove smrti u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Pečenjevcu spomen-česma sa natpisom "Dao sam vam dušu svoju".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nadja Radović

    11:29 // 24. 3. 2024.

    Prelepo on je bio zaljubljen u Silvanu Armenulić.

  • Komšija

    21:02 // 13. 8. 2020.

    Vi što pljujete ionako ne slušate Tomu. Ajde, fajront.

  • Ouzo

    20:47 // 12. 8. 2020.

    Cemu negativa ? Ko voli Tomine pesme nece mu biti vazno gde se snima ! Ako kazu da nema odgovarajuceg ambijenta, nema razloga ne verovati .
    Videce se kako ce to izgledati ! Ovaj glumac i lici na tomu, ali Tamara Dragicevic nema pojma ! U, svakom slucaju, bice veliko interesovanje !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: