Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 26. 6. 2023.

| Kultura

Film o germanskom koplju pronađenom na brdu Hisar kod Prokuplja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hisar
Koplje pronađeno tokom arheoloških iskopavanja na Hisaru; Foto: Lj. M.

Fim o germanskom koplju koje je 2021. godine pronađeno na Hisaru tokom arheoloških istraživanja, a za koje se pretpostavlja da potiče iz periode između 418. i 538. godine naše ere, moći će da vide zainteresovani Prokupčani na prezentaciji koja je zakazana za utorak, 27. juna u prokupačkom Muzeju od 13 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Sanja Crnobrnja Krasić arheolog Muzeja u Prokuplju kaže da se radi o vrlo dragocenom nalazu za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je pripadao nekom od vojskovođa visokog ranga koji su u to vreme harali na ovom prostoru. hisar Veliki deo prostora na Hisaru tek se istražuje; Foto: Lj. M.

Dekoracija koplja je od zlata, srebra, stakla i izuzetno bogato urađena. Pronašli smo ga na Hisaru, u objektu tri na samom prostoru sadašnjeg parkinga. Na rengenu smo utvrdili da imamo zaista eksluzivan nalaz, a Ministarstvo kulture je naknadno pomoglo da se uradi rekonstrukcija i konzervacija predmeta. Kada smo pristupili detaljnom istraživanju koplja utvrdili smo da je predmet nastao između 418. i 538 godine naše ere, na osnovu čega smo izveli zaključke da se radi o periodu velike seobe naroda germanskog plemena na ovim prostorima - kaže Crnobrnja Krasić, arheolog.

Dodaje da osim nje, na projektu izrade kratkog dokunetarnog filma o germanskom koplju radila je konzervatorka Vesna Rogić.

Film objašnjava gde je Prokuplje i gde je Hisar, koji je vremenski period nastanka predmeta, kako su tekla istraživanja i sama konzervacija i restauracija koplja.


Hisar nedovoljno istražen, uskoro kreću nova arheološka iskopavanja

Najveći deo prostora na brdu Hisar koje je i omiljeno šetalište za Prokupčane je nedovoljno istražen, a kampanja arheoloških istraživanja nastaviće se i ove godine.

Reč je o bogatom i važnom prostoru koji je proglašen za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar je i crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Kako bi zaštitili vredna nalazišta na tom prostoru, tokom 2022. godine Vojska Srbije je postavila privremeni most dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona koji se nalazi preko arheoloških iskopina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svrbin

    22:24 // 26. 6. 2023.

    Bilo je germana,najvise tracana i njihovih naslednika bugara.

  • Kostic

    12:25 // 26. 6. 2023.

    Odakle gospodi ideja da je u pitanju bas germansko koplje od silnih naroda koji su tu postojali u 4-5 veku germana je bilo najmanje. Sramota je da se pisu ovakve stvari samo zato sto naucnici primaju stipendije nemacke vlade

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: