Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 13. 5. 2022.

Film o princu poezije prikazan u Nišu, autor tvrdi: Branka su ubili

branko miljković Branko Miljković iz 1960. godine; Foto: NKC, arhivska fotografija, legat Petra Pajića

Bio je princ poezije u zemlji u kojoj vlast nije volela prinčeve, čak ni poetske. Tako je na početku dokumentarnog filma “Branko”, koji je premijerno prikazan u Niškom kulturnom centru, opisan čuveni Zaplanjac iz Gadžinog Hana, rođen u Nišu, Branko Miljković. Scenarista i režiser Miodrag Mića Miljković kaže da mu je, osim poezije, motiv za snimanje filma bila nedovršena istraga o Brankovoj smrti i tvrdi da nije reč o samoubistvu, već o ubistvu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Sinovac

    10:10 // 13. 5. 2022.

    Sigurno je "samoubistvo" u pitanju kada pronađu Srbina obešenog u Zagrebu na vrbi...

  • profesor

    10:10 // 13. 5. 2022.

    Jedan je Branko, sjajan pesnik, ozbiljan mislilac. Šteta što je dočekao da ga "antikomunisti" razvlače za svoje dnevnopolitičke potrebe.

  • nisliski mohikanac

    10:57 // 13. 5. 2022.

    Bravo za film, bravo za tekst.

  • ova premijerka na žalost

    15:15 // 13. 5. 2022.

    liči strašno

  • Goga

    15:54 // 13. 5. 2022.

    Nekada je škola "Branko Miljković" bila u grupi jačih niških škola.Ja sam bivši đak te škole i znam.Divni nastavnici i učitelji:Olivera Golubović,Nadica Minčić,Verica Veličković,Nata Nikolić,Olivera Živković,Moša matematičar,Rada hemičarka,Svetkana muzičarka,Četkica-fizičko,Ćira-fizičko,Neđa fizičko,Vinka-srpski,Ljuba-matematika...Ovo su samo neki od njih...Namerno sam nekima napisala nadimke.Pozz

    • Poltron

      17:53 // 13. 5. 2022.

      Koja si generacija ja sam bio kad su mi predavali ovi nastavnici razredna mi bila fizičko Momčilović Dobrica

  • Smuk II

    16:06 // 13. 5. 2022.

    1.Ne želim da dezavuišem bilo čije mišljenje ali... B. Miljković je bio daleko ispred svog vremena i svojih savremenika - po peru,duše... Mnogi njegovi savremenici su preživeli ta "vunena vremena",čak i poznati "kalemar" i "otac nacije",koji reče da Srbi veruju u svoje laži a što Hrvati zdušno koriste - D. Ćosić itd...Ono malo, što sam čitao njegove stihove i dotaklo sé mojih osećanja, emocija

    • Milorad

      16:28 // 12. 2. 2023.

      Pesnik za sva vremena.

  • Smuk II

    16:14 // 13. 5. 2022.

    2. Ostavilo je neki trag u mojoj percepciji današnjeg života i emocija!I sada vidim da sam "zaostao" u razvoju i ne mogu se prilagoditi dinamici "kretanja" savremenog života!Možda sam i u nekoj prednosti /po decenijama/ u odnosu na mlade ljude koji nisu "stigli" da pročitaju barem 10-ak stihova B.Miljkovića!Kako god ... valja "pročitati" i tudje emocije koje će nas još više oplemeniti...
    Valjda ?

  • Torpedo

    22:59 // 13. 5. 2022.

    Dok je postojala SFRJ a i posle smrti Tita, niko nije smeo,od Srba, da pisne o smrti Branka ! Kad se drzava raspala, oni, sto su izisli ispod komunistickog sinjela, tvrde da je ubijen ! Mogu se sloziti sa tom teorijom, ima indicija, ali gospodo, navodni postovaoci lika i dela Branka, kopajte po dokazima ! U samoj Hrvatskoj, ima mnogo postovaoca Branka i pravde, ne generalizujte ljude !

    • qgo

      21:00 // 14. 5. 2022.

      Branko i moja majka su bili ista generacija i ziveli su kao deca u komsiluku. Ona mi je pricala da su Branka ubili a u Gimnaziji "Bora Stankovic" jedan profesor nam je krajem sedamdesetih vise puta govorio na casovima da Branko jeste bio obesen na vrbi ali noge su mu dodirivale zemlju. Tako teorija o samoubistvu otpada ali tu je sada pitanje zasto je on morao da odavde pobegne u Zg?

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: