Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 10. 12. 2022.

| Kultura

Filmovi na temu invalidnosti u Nišu u okviru karavana "Uhvati film"

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
karavan uhvati film
"Uhvati film" jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti; foto: EU info

"Uhvati film" je jedini regionalni filmski Festival na temu invalidnosti, kažu organizatori i najavljuju da će te kratkometražne filmove u ponedeljak, 12. decembra, moći da pogledaju i Nišlije u EU info kutku. Na repertoaru u Nišu su četiri filma, koja prenose snažne poruke o prihvatanju, različitost, toleranciji i promenama perspektiva.

Projekcija filmova sa 20. Međunarodnog festivala "Uhvati film" koji se inače održava u Novom Sadu, u Nišu će u ponedeljak početi u 12 sati, a organizatori najavljuju i da će nakon toga biće organizovana i diskusija.

Ulaz je besplatan, ali oni koji žele da prisustvuju treba da se prijave ovde.

"Uhvati film" jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti. Organizuje se u Novom Sadu svake godine i predstavlja kratkometražne filmove na tematiku invalidnosti, kao i bogat umetnički program u kojem su osobe sa invaliditetom akteri ili autori. Nakon novosadskog Festivala, svoju misiju filmovi šire i na druge gradove u Srbiji upravo u okviru Karavana Uhvati film. Prenose snažne poruke o prihvatanju, različitost, toleranciji i promenama perspektiva - navode organizatori.

Projekcije filmova organizuje Kao Parnas, organizator "Uhvati film" festivala, u saradnji sa EU info kutkom u Nišu, a kažu da je karavane koje organizuju podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Delegacija Evropske unije u Srbiji.


Program karavana "Uhvati film" u Nišu

1. Moj brat je gluv, Peter Hoffman Kimball, 10’, SAD

Kratki dokumentarac o dečaku čija porodica saznaje da mu je mlađi brat Gluv. Trude se da nauče šta znači biti Gluv i kako ga najbolje upoznati. Dirljivo ostvarenju o ljubavi i empatiji. Kako petogodišnji Linkoln govori o svom mlađem bratu koji je gluv? Sa čistom ljubavlju! Zavolećete ovog malog naratora u dokumentarnom američkom filmu Moj brat je gluv, dirljivom ostvarenju o ljubavi i empatiji.

2. Nevidljivo čudovište, Guillermo Fesser Perez de Petinto, Javier Fesser Perez de Petinto, 29’, Španija

Upoznajte Aminodina u španskom filmu Nevidljiva čudovišta. Ovaj osmogodišnji dečak živi sa svojom porodicom u deponiji i uvek se smeje, jer kako i njegov otac kaže: "Srećni ljudi žive duže". S druge strane, njen rođak Aliman izgubio je svoj osmeh kada su bombe počele da padaju sa neba u Maraviju. O surovosti života i smehu koji produžava život. Iz perspektive dečaka koji živi na deponiji, u ratnim uslovima.

3. Reći ću ti nešto pre nego što odem u tunel, Španije, Nacho Ros, 15’

Devojčica Lia i njen otac pripremaju se da uđu u mračni tunel. Čini se da je Lia spremna, ali njen otac se i dalje plaši nepoznatog sveta u koji ih tunel odvodi. Španski film Reći ću ti nešto pre odlaska u tunel inspirisan je stvarnim događajima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Film o slobodi i izboru da drugima budemo: svetiljka, merdevine ili čamac za spasavanje.

4. Praćenje pogleda Argentina, Matias Angulo, 15’

Fakundo i Natalija žive preko puta jedno od drugog. Tokom nestanka struje, oni se vide kroz prozore i započinju jedinstvenu vezu na daljinu komunicirajući kroz crteže. Ali Fakundov dubok strah komplikuje susret licem u lice. Argentinski film Precrtavanje pogleda govori o ljubavi koja traži način da pobedi strahove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: