Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 4. 3. 2019.

| Kultura

Filmovi sa FEST-a u Niškom kulturnom centru

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Izgaranje
Film "Izgaranje" koreanskog reditelja osvojio nagradu Kanu; foto: Promo poster

“Mini Fest” - revija odabranih filmova sa upravo završenog 47. Međunarodnog filmskog festiva FEST biće održana od 5. do 11. marta u velikoj sali Niškog kulturnog centra.

Za 7 dana biće prikazano 7 filmova iz različitih svetskih kinematografija, a svi oni su učestvovali i bili nominovani na značajnim filmskim festivalima. Neki od njih su bili u konkurenciji za nagradu Oskar, a neki osvojili nagrade na evropskim filmskim festivalima. Hladni-rat "Hladni rat" je bio poljski kandidat za Oskar za najbolji stran film; foto: Promo poster

Prvi film koji će biti predstavljen na “Mini festu” 5. marta je Hladni rat koji opisuje nemoguću ljubav u nemoguće vreme. Reditelj Pavel Pavlikovski za ovo delo dobio je nagradu na festivalu u Kanu, a bio je nominovan za Oskara za režiju, kameru i najbolji strani film.

U sredu, 6. marta, na programu je film Ptice selice kolumbijskog reditelja Ćiro Guera, koji prikazuje kulturu Vaju naroda koji živi u pustinji La Guahira.

Priču o dva prijatelja koji su odrasla u pariskom getu, a potom krenuli različitim putevima, donosi film Prisni neprijatelji reditelja Davida Oelhofena, a koji će biti prikazan u četvrtak 7. marta.

Film Dogmen koji je u Kanu osvojio nagradu za glavnu mušku ulogu, na “Mini Festu” biće predstavljen u petak, 8. marta. Dogman Film Dogmen na programu 4. dana "Mini Festa"; foto: Promo poster

Na periferiji između metropole i divljine, gde vlada zakon jačeg, živi Marčelo - sitan i blag čovek koji dane provodi u svojoj skromnoj radnji za negu i održavanje pasa ili sa ćerkom Alidom. No, tu živi i Simon, lokalni siledžija, prevarant i lopov, koji maltretira sve oko sebe. Odlučan da ponovo uspostavi svoje dostojanstvo nakon svega što je pretrpeo zbog Simona, Marčelo planira osvetu sa neočekivanim ishodom - navodi se u opisu filma.

Dobitnik Fipresci nagrade za najbolji film na festivalu u Kanu Izgaranje ljubitelji sedme umetnosti u Nišu će moći da pogledaju u subotu, 9. marta. Ovaj film donisi priču o 3 ličnosti i o misterioznom incidentu koji im se događa.

Šestog dana “Mini Festa” na programu će biti francuski film Dvostruki životi, a glavni junaci su urednik i pisac koji se bore sa krizom srednjih godina, promenom poslovnih navika i svojim ženama.

Reviju izabranih filmova sa ovogodišnjeg FEST-a zatvara libanski film Kapernaum, koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji strani film, a u Kanu je dobio nagradu žirija.

Sve projekcije na “Mini Festu” počinju u 19 sati, a ulaznice koštaju 250 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: