Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 17. 8. 2022.

| Kultura

"Filmska univerzijada" u Nišu, uvertira za Filmske susrete, otvara je Boda Ninković

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
festival
Festival počinje 17. avgusta; foto: SKC Niš

Sedam filmova mladih reditelja sa akademija i univerziteta bivše Jugoslavije biće prikazano na drugom takmičarskom Festivalu diplomskog filma koji počinje sutra, 17. avgusta, u dvorištu niškog Univerziteta i trajaće do petka, 19. avgusta. Festival će početi od 20:30, a otvoriće ga glumac Slobodan Boda Ninković.

U naredna tri dana, kako navode organizatori iz niškog Studentskog kulturnog centra, ljubitelji filma će imati priliku da pogledaju radove mladih reditelja iz Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

I ovoga puta drago nam je što nastavljamo tradiciju da je ovaj festival uvertira za Filmske susrete u Nišu. Mi smo neka vrsta filmske univerzijade, a Filmski susreti su filmska olimpijada - rekao je umetnički diretor festivala Predrag Milojević.

Filmovi se, kako kaže, bave temama koje tište mlade ljude – govore o porodici, traumama iz detinjstva, otkrivanju seksualnosti, o problemima i izazovima mladih. festival Program Festivala; foto: SKC NIš

Publika će moći da pogleda prve večeri filmove Soseda, Justine i Krotki. U četvrtak, 17. avgusta, će biti prikazani filmovi Periki, Malina blues i Fender, a na
zatvaranju film Ševa.

U gradu Nišu se godinama unazad tradiocionalno organizuju Filmski susreti, zatim i pozorišni festival Teatar na raskršću, kao i naš Urban fest. Festivalom diplomskog filma Niš još više dobija na težini i postaje pravi grad glumaca. Mislim da je ovo dovoljno da i naš Fakultet umetnosti dobije novi odsek - filmsku i TV režiju - istakao je direktor SKC-a Predrag Jelenković.

Festival će svečano otvoriti glumac Slobodan Boda Ninković, a selektor je Dejan Dabić.

Nakon poslednjeg filma najbolji će dobiti nagrade - bronzanu, srebrnu i zlatnu Desetku. O nagradama odlučuje stručni žiri - rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković i glumac Meto Jovanovski.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: