Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 22. 3. 2022.

| Kultura

Filmski festival “Slobodna zona” ove godine na turneji i u Leskovcu, Aleksincu i Vladičinom Hanu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
cineplexx sedišta
Turneja će trajati do 15. juna; Ilustracija, foto: Vanja Keser

Devet filmova koji su na prošlogodišnjem Festivalu “Slobodna zona” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu osvajali najveće nagrade, biće prikazani na ovogodišnjem izdanju Festivala u periodu do 15. juna, u preko 50 gradova i opština, a među njima su i Leskovac, Vladičin Han i Aleksinac.

Filmski festival “Slobodna zona” krenuo je na turneju po Srbiji od 15. marta, a pored gradova u kojima se festival realizuje godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa 7 novih mesta, među kojima je Vladičin Han.

Publika će u okviru turneje moći da pogleda prošlogodišnji pobednički film festivala Profesor Bahman i njegovi časovi, kao i jedan od njagledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja, dokumentarca Najlepši dečak na svetu.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina - najavljuju organizatori.

Fesitval "Slobodna zona" foto: Slobodna zona Na repertoaru si i igrani film Bez kajanja koji donosi priču o holandskim vojnicima koji su u mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, dokumentarni film Zabavi je došao kraj, dokumentarac koji nije bio prikazan na “Slobodnoj zoni” - Fejt i Branko, kao i film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac - navode organizatori.

Kada je reč o gradovima na jugu, u Leskovcu će se filmovi prikazivati u Leskovačkom kulturnom centru, u Centru kulture u Vladičinom Hanu i Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, a datumi prijekcija će biti naknadno objavljeni.

Ideja “Slobodne zone” je decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine projekcije filmova su besplatne.

O terminima, lokacijama i svim novinama možete da se informišete na sajtu Slobodna zona, kao i putem društvenih mreža Instagram i Fejsbuk.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: