Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 2. 8. 2017.

| Kultura

"Filmski susreti" krajem avgusta, skuplje karte i veći nagradni fond

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Filski susreti vatromet iznad pozornice
Ovogodišnji festival imaće u rezervi i salu za projekcije u slučaju kiše; Foto: Vanja Keser

Tradicionalni niški festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” ove godine, prema najavama iz NKC-a, održaće se od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu trebalo bi da bude 13 filmova. Kompleti karata koštaće 2.000 dinara, a pojedinačne ulaznice 400.

Zasada nije poznato koji će filmovi biti prikazani na 52. festivalu, jer je, prema rečima v. d. direktora NKC-a Srđana Savića, u toku potpisivanje ugovora sa producentima.

Trenutno je izvesno da će posle ceremonije zatvaranja, u delu programa koji nije takmičarski, biti prikazana pilot epizoda serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića i niški film “Hipi dolina”.

Selekciona komisija bira filmove, onda ide potpisivanje ugovora sa producentima i do tada ne možemo sa 100 % sigurnošću da kažemo da će film biti u glavnom takmičarskom programu. Biće u roku od dan-dva završeno sve i karte bi mogle krajem ove ili početkom sledeće nedelje da se nađu u prodaji - objašnjava Savić.

On dodaje da se sa organizacijom festivala ne kasni, uprkos promenama u programskom savetu festivala i rukovodstvu NKC-a koji organizuje “Filmske susrete”.

Ni rekonstrukcija Letnje pozornice u Tvrđavi, dodaje, nije usporila organizaciju. Festival će se, kao po tradiciji, održati krajem avgusta, kada će ključevi grada simbolično biti u rukama srpskih glumaca.

Sve radnje će biti završene uoči festivala. Sada počinje postavljanje stolica na pozornici i biće završeno za nekoliko dana. Treba da dobijemo tačnu šemu kako će izgledati pozornica i sa kolikim brojem stolica raspolaže. Neće biti velikih razlika u odnosu na ranije, pa ćemo na osnovu toga tempirati broj kompleta karata - dodao je direktor NKC-a.


"O besplatnim kartama odlučuje gradonačelnik"

Direktor NKC Srđan Savić kaže da će gradonačelnik doneti konačnu odluku o broju karata koje će biti besplatno podeljene, i od toga zavisi i broj ulaznica koje će biti u prodaji.

Podsetimo, prethodnih godina bilo je premalo karata u prodaji jer je skoro polovina išla fukcionerima, a prošle godine je gradsko rukovodstvo odlučilo da 150 karta koje besplatno dobijaju zaposleni u lokalnoj administraciji, bude poklonjeno najboljim učenicima i studentima.


Veći fond za nagrađene glumce

Osim skupljih karata koje su prošle godine koštale 200 za veče i 1.500 u kompletu, ovogodišnji festival imaće i veći fond za nagrade glumcima.

Tako će dobitnik Grand prija Naise otići iz Niša sa 350.000 dinara, što je za čak 100.000 više nego što je dodeljivano prošle godine. Car Konstantin i Carica Jelena iznosiće po 280.000, a 2016. su dobitnici uzimali po 200.000.  Nagrade Filmski susreti Više para za nagrađene glumce; Foto: Vanja Keser

Nagradni fond je veći i za Povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu, čiji su dobitnici do sada dobijali po 150.000, biće 180.000 dinara. Epizodne muška i ženska i debitantska uloga bile su po 100.000, a sada su za 20.000 vrednije. V. d. direktor Savić kaže da je ukupan budžet festivala veći od 20 miliona dinara, te da ima prostora da se pojedini segmenti unaprede.

Grad Niš finansira “Filmske susrete” sa 16 miliona dinara, Ministastvo kulture sa 3,2 miliona, Dunav osiguranje i Leoni sa po milion, a očekujemo još manjih sponzorstava i donacija - kaže Savić.


Iz NKC-a najavljuju bogat prateći program

Filmski susreti Komisija izabrala 13 filmova, do sada potpisani ugovori sa 7-8 producenata; Foto: Vanja KeserPrvi čovek Niškog kulturnog centra najavljuje da će i ove godine festival imati i prateće manifestacije.

Među njima će, kako kaže, biti organizovana izložba Jovana Šurdilovića posvećena prošlogodišnjem festivalu, i multimedijalna izložba posvećena Sonji Savić.

Biće priređen i okrugli sto posvećen filmskoj glumi kao integrativnom faktoru Balkanskih kinematografija, Kino-region na kome će se prikazivati filmovi iz produkcija susednih zemalja.

Zasada je izvesno da će jedna izložba biti postavljena u Oficirskom domu, gde će biti i festivalski centar, kao i prošle godine.

Neke stvari su u završnim fazama, na primer, hoćemo da imamo ugovor sa bioskopom gde će se prikazivati filmovi u slučaju kiše, gde će biti rezervne projekcije i deo rezervnog programa. Jer Kupina ne funkcioniše kao ranije - govori Savić.

On pojašnjava da se sa selekcijom filmova čeka što duže, skoro do kraja jula da bi što više filmova bilo završeno, kako bi na “Filmske susrete” došli najatraktivniji glumci. Takođe, Udruženje filmsikih glumaca Srbije bi, dodaje, uskoro trebalo da proglasi dobitnika nagrade Pavle Vuisić, koja je prošle godine otišla u ruke Lazara Ristovskog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    18:01 // 4. 8. 2017.

    Korektna je cena kompleta, ali pojedinacne karte su vise nego skupe. Treba njihovu cenu kao prosle godine prilagoditi i onima koji ne mogu sebi da priuste komplet, a hoce neki dan da prisustvuju Filmskim susretima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: