Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 15. 8. 2016.

| Kultura

Finale “Nišvila“ uz energične nastupe

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti
dzos stoun
Džos Stoun - zvezda poslednje večeri "Nišvila" 2016; foto: Vanja Keser

Zatvaranje ovogodišnjeg internacionalnog muzičkog festivala “Nišvil“ proteklo je u znaku muzičara mlađe generacije, a sudeći po reakcijama publike, najveću pažnju privukla je Britanka Džos Stoun dok su zapažene nastupe imali i kvartet Jurija Honinga, Remi Panosijan trio i saksofonista Jukiro Tokuda iz Japana.

Autorske pesme i džez klasici u aranžmanu instrumentalnog fanka, džeza i primesa bluza, sigurno su bili dobar razlog da se poslednjoj večeri “Nišvila” prisustvuje od samog početka. Kvartet pijaniste Milana Petrovića, nekadašnjeg člana Del arno benda, uprkos nešto slabijoj poseti, dao je sve od sebe da glavnom festivalskom programu doprinese svojom neiscrpnom energijom.

NISVILLE-DAN-4-FOTO-VANJA-KESER-JV3 Iz Tokija na binu "Nišvila"; foto: Vanja KeserSaksofon Jukira Tokude prisutnima je doneo džez sa drugog kraja sveta, a ovaj japanski muzičar oduševljeno je između pesama komentarisao publiku u gradu džeza.

Još jedan saksofonista, ovog puta iz Holandije, po muzici i godinama pripadnik srednje generacije, dokazao je da mladalačku energiju nosi u interpretaciji. Njegov nastup i nastup pijaniste Remija Panosijana iz Francuske privukli su na plato Tvrđave stotine ljudi.

Poneki komentari na buku u publici mogli bi se opravdati velikoj znatiželji mladih ljudi koji su u Tvrđavu stigli zbog britanske zvezde Džos Stoun.

NISVILLE-DAN-4-JV-FOTO-VANJA-KESER-3 foto: Vanja KeserDžos Stoun upoređuju i sa Aretom Frenklin, a u novinskom žargonu nazivaju je i najpoznatijom belom soul pevačicom. Iako ova mlada autorka, pevačica i glumica izlazi iz okvira džeza u užem smislu, ona je svojim vokalnim bravurama zadivila publiku koja ju je pozdravljala gromoglasnim aplauzima.

Festival su na glavnoj bini zatvorile trube Marka Markovića i njegovog benda, a publika kojoj ni posle četiri dana festivala nije bilo dosta džeza preselila se na prostor bedema Tvrđave gde su Safe – T, Valique i Master Flow vs Loptica puštali muziku do ranih jutarnjih sati te je tako i poslednja jedanaesta bina zatvorila svoje kapije do sledeće godine.

NISVILLE-DAN-4-JV-FOTO-VANJA-KESER-8 Puno kao oko; foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kreten_koji_ti_nije_prišao

    23:53 // 16. 8. 2016.

    Ako neki čudom vidiš ovo što pišem znaj da ne mogu da prestanem da mislim na tebe. Bila si na nastupu Joss Stone (sa drugovima) blizu bine sa desne strane.

    Ne znam ti ime, ne znam odakle si, čak ne znam da li deliš ista osećanja kao ja. Sve što znam je da si visoka oko 170cm, imaš kovrdžavu smeđu kosu, lepe usne i još lepše lice. Sećam se i da si nosila plavu narukvicu na levoj ruci.

  • gradskom odlukom

    16:22 // 15. 8. 2016.

    treba zabraniti kafane u Tvrđavi. Ima dovoljno prostora za turbo folk u gradu. Treba ga proterati iz Tvrđave i parka Svetog Save, jer tu šeta puno dece i nije lepo da slušaju ono kreštanje i gledaju šljokare.

  • unkonventional

    14:34 // 15. 8. 2016.

    Joss Stone je anđeo, praznik za usi i oči! Sto vise ovakvih KULTURNIH manifestacija, MOLIM VAS u ime svih onih kojima je dosta neukusa, kiča...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: