Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:01, 23. 7. 2010.

| Kultura

Finalni radovi na Šabanovom spomeniku (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Vladan Ašanin Šaban Bajramović spomenik
Vladan Ašanin

Delovi biste legendarnog pevača, Šabana Bajramovića već su gotovi, a čitav spomenik biće završen na vreme, kaže poznati niški vajar Vladan Ašanin, kome je poverena njegova izrada.

Ašanina smo u njegovom ateljeu u Panteleju zatekli kako privodi kraju jedan od finalnih procesa na delu budućih Šabanovih nogu.

- Završena je glava, završeni su trup, ruke, stopala.. da iznegnemo ovu vrućinu, ostao je još samo deo nogu. To će biti gotovo u toku ove nedelje i već sledeće počinje da se spaja sve to - kaže Ašanin. 

Ašanin kaže da je za izradu ovakvog spomenika inače potrebno oko 7 do 8 meseci, ali su zbog kratkih rokova intenzivirani radovi, pa će čitav posao biti završen za nešto više od tri meseca.

Ipak, i pored kratkih rokova zbog tehnologije izrade vajar mora biti maksimalno pažljiv jer, kako kaže autor, prava na grešku nema.

- Tek kad prože završna faza, kad se pojavi sve u bronzi, onda možeš da vidiš gde si pogrešio. Dotle ne može. Ovo što ja trenutno radim je u negativu i kako ja da vidim šta je sa druge strane? Dok ne dođe sam kraj ne vide se greške. Al, onda nema povratka, onda mora iz početka sve. Nepa popravke - kaže Ašanin.

Spomenik će biti visok nešto više od 2 metra i biće postavljen na postament visine jednog metra, a planirano je da bude otkriven do 12. avgusta ove godine, kada počinje 27. Nišville jazz festival.

Zvanični kralj romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je na 16. aprila 1936. godine u Nišu. Prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu.


Gde će biti postavljen?

Iako se radovi na izradi spomenika privode kraju, još nije poznata lokacija na kojoj će biti postavljen.

Lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen i dalje nije određena. Predstavnici Nišville džez festivala predložili su prostor ispred apoteke u Obrenovićevoj ulici u centru Niša, ali je Zavod za urbanizam ocenio da bi bilja lokacija bila amfiteatar nišavskom keju, kod Doma Mladih.

Radovi na izradi spomenika Šabanu Bajramoviću

Rad na skici spomenika Šabanu Bajramoviću

Šaban Bajramović - Đelem Đelem (Exit06)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Salle

    07:08 // 4. 8. 2010.

    Steta samo sto ga niko nije nasledio,njegova deca se ne bave muzikom

  • DaliBor Popović Pop

    21:25 // 26. 7. 2010.

    Nema potrebe išta ponavljati i bilo kome šta dodatno pojašnjavati Pedja je Izmedju svih komentara zaista lepo napisao, gađajući suštinu problema, a ja se u potpunosti slažem sa tim njegovim komentarom gde između ostalog kaže i:
    "Ili ga ljudski stavite ili nas ne lažite!!!"
    Vreme je činilac koji sve stvari postavlja na svoje mesto pa i Šabana gde drugde nego u najstroži centar na ponos i za ponos svih nas!!!
    Šaban je legenda a legende uvek nadžive savremenike, kakvih se čitajući po koji od ovih komentara iskreno stidim što sebe nazivaju Nišlijom, srećom tom našem Šabanu Nišliji više ni vreme ne može da naudi...

  • nislija 2

    19:44 // 25. 7. 2010.

    Pa da mora da nije bilo jasno o chemu se radi.

    Sledeci put cu ubaciti tacke, zareze i ostalo..sta ces nije se pazilo na casovima gramatike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: